Στον απόηχο της θεατρικής παράστασης “κύκνειο άσμα” του Τσέχωφ που παρουσιάστηκε μαζί με το Σαιξπηρικό έργο “ο έμπορος της Βενετίας”

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ:    

ΟΤΑΝ Ο ΤΣΕΧΩΦ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ  

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΤΣΕΧΩΦΙΚΟ «ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ»

Το ‘’Κύκνειο Άσμα’’ είναι «μία δραματική σπουδή σε μία πράξη». Ο απολογισμός μιας χαμένης ζωής από έναν γέρο ηθοποιό που θυσίασε την προσωπική του ευτυχία για το θέατρο. Ο Τσέχωφ έγραψε αυτό το μονόπρακτο για τον ηθοποιό Λένσκι, του θεάτρου Μάλυ.

Στο δραματικό αυτό μονόπρακτο έργο του Τσέχωφ έχομε ένα άχρονο, άχωρο σκηνικό όπου συναντάμε έναν αρχετυπικό χαρακτήρα ανθρώπου που ταλανίζεται από την αέναη και άνιση μάχη με τον αδυσώπητο χρόνο και την αναπόφευκτη φθορά όπου πάντα νικιέται ο άνθρωπος.

Στο «Κύκνειο Άσμα» διατέμνονται ο Κόσμος του Τσέχωφ με το Σύμπαν του Σαίξπηρ. Η δύναμη της αριστοτεχνικής πένας των δύο σπουδαίων δημιουργών συνυπάρχει αρμονικά και ο ένας συμπληρώνει το συγγραφικό σφρίγος του άλλου. Οι χαρακτήρες σμίγουν σε μία κοινή μοιραία πορεία προς την φθορά και το τέλος. Οι μαεστρικοί δραματουργοί καταγίνονται με τα πανανθρώπινα ζητήματα της αγάπης, του μίσους, της ζήλιας, του φθόνου, της εκδίκησης, της απληστίας, της παρακμής, της φυσικής και ψυχικής κατάπτωσης.

Συγκλονιστική είναι η επιλογική φράση του ήρωα καθώς απαγγέλει Σαίξπηρ: «Ένα άλογο. Ένα άλογο. Το βασίλειο μου για ένα άλογο!» που είναι μία τραγική αναλογία ανάμεσα στον Τσεχωφικό χαρακτήρα και στον Σαιξπηρικό ήρωα όπου η άδοξη κατάληξη του παλαίμαχου ηθοποιού, που κάποτε είχε γνωρίσει πολύ μεγάλες δόξες, ταυτίζεται με το άδοξο και δυσανάλογο του υψηλού τίτλου του, τέλος του πολεμιστή βασιλιά. Η φθορά και το τέλος του Τσεχωφικού ηθοποιού μας δείχνουν ότι ηθοποιός μπορεί να σημαίνει φως και λάμψη και δόξα αλλά σημαίνει και σκοτάδι και απόγνωση και απελπισία και αυτοαναίρεση και άγχος και αγωνία και τελικά απόλυτη αμφιβολία και αμφισβήτηση που συμπυκνώνονται στο Σαιξπηρικό, Αμλετικό «Να Ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία!»

 Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΡΩΜΠΑΠΑ

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την παράσταση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Ο έμπορος της Βενετίας» στη Φλώρινα