Συλλυπητήριο Μήνυμα Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας για τον θάνατο του Καθηγητή Γλωσσολογίας Δημήτριου Τομπαΐδη

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας αποχαιρετά ακόμη ένα άξιο τέκνο της Φλώρινας. Της Φλώρινας των τεχνών και των γραμμάτων. Του Δημήτρη Τομπαΐδη, διακεκριμένου δάσκαλου και καθηγητή.

Ο Δημήτρης Τομπαΐδης γεννήθηκε  στην Κάτω Καλλινίκη Φλώρινας, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, υπηρέτησε ως καθηγητής του Γυμνασίου Χρυσουπόλεως και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, ως Εισηγητής του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ). Διετέλεσε συνεργάτης του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ως Σύμβουλος στο ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη της σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων των γλωσσικών μαθημάτων και τον συντονισμό της συγγραφής των διδακτικών βιβλίων «Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο». Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, όπως μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, στην Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα νομικά κείμενα, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον έλεγχο της γλωσσικής μορφής των νομικών κειμένων, καθώς και στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μεταγλώττιση του Συντάγματος στη δημοτική. Το 1992 εκλέχτηκε Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., μέχρι το 2000. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Θεσσαλίας και διετέλεσε κοσμήτορας και μετέπειτα πρύτανης του νεοϊδρυθέντος ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία Κύπρου .Υπήρξε μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, καθώς και διευθυντής του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» επί σειρά ετών.

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης, της προσφοράς του στον Ποντιακό Πολιτισμό και την Ποντιακή γλώσσα απένειμε στον Καθηγητή Δημήτριο Τομπαΐδη τιμητική πλακέτα για την «πολυετή και άοκνη προσφορά του στην καταγραφή και μελέτη της ποντιακής γλώσσας», στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος «Ποντιακή: Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.» στις 30 Σεπτεμβρίου 1 και 2 Οκτωβρίου 2022 στη Φλώρινα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους για τον θάνατο του Καθηγητή Δημήτρη Τομπαΐδη και ως Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας θα τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα και στον Ποντιακό Πολιτισμό.

 

Το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας