Συνδιοργάνωση εικαστικής έκθεσης 3ικαστικό 3ργαστήριο Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας, Φεστιβάλ τέχνης Νίκος Σκεπεντζής Ρέθυμνο

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται  στο Ρέθυμνο το 6ο Φεστιβάλ Τέχνης Νίκος Σκεπετζής 2023, με θέμα «Κατώφλι ΙΙ» και πραγματεύεται την ποίηση της ζωής μας, μέσα από το αναπάντεχο, το οικείο αλλά ταυτόχρονα το ξένο, το «άλλο».

«O Δρόμος μέχρι το περίπτερο» είναι μια Εικαστική έκθεση Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών με αλληλεπιδρώντα έργα των :  Αφροδίτη Γκρίζη,  Ελένη Δαλάκα, Μαρία Διαμαντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Καρούλια, Χάρης Κοντοσφύρης, Φλωρεντία Παπαδημητρίου, Γιώργος Πανταζής, Χρυσούλα Σκεπετζή.

Επιμέλεια: Κατερίνα Καρούλια, εικαστικός.                                                                                                                                                                                                                Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης , εικαστικός και συντονιστής του 3ργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας  του  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.                                                                                                                  Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν 8 Νοεμβρίου 7 μ.μ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι   22 Νοεμβρίου                                                                                                                      (Όροφος, χώρος εκθέσεων) Ώρες λειτουργίας: 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Το θέμα που θα διαπραγματεύεται η έκθεση είναι ο άνθρωπος και η ικανότητα του να προσπερνάει τα εμπόδια. Ο άνθρωπος  ως κέντρο (ανθρωποκεντρική συνθήκη) και η παρεμπόδιση του ( κάτι που δυσχεραίνει την κατεύθυνση για ένα σκοπό, κάτι που αποτρέπει το πέρασμα).Πέρασμα σε  ένα χώρο, σε μια συνθήκη , σε ένα συναίσθημα, σε μια κατάσταση, στο μυαλό, στο ασυνείδητο, στο ενύπνιο και στην πραγματικότητα. Ως παρεμποδίζουσα συνθήκη προτείνεται: αντικείμενο, τοίχος, σκέψη, φόβος, εκδίκηση, παρελθόν, εθελοτυφλότητα, ενοχές, ερινύες. Ο σκοπός που θέλει ο άνθρωπος να περάσει το εμπόδιο έγκειται στο να εξετάσει, να διαπιστώσει, να ψάξει, να συνειδητοποιήσει, να θεραπεύσει θραύσματα από τον ψυχισμό και το υποσυνείδητο του. Αυτά θα συμβολίζονται με μια συνθήκη, η οποία δημιουργεί έναν κοινό βιότοπο ζώων και φυτών. Καθώς ο άνθρωπος ξεκινάει αυτό το ερευνητικό, εσωτερικό ταξίδι, ανακαλύπτει συσσωρευμένες αναμνήσεις στο ασυνείδητό του και εφόσον (σύμφωνα με τον Προυστ) αυτές είναι κίβδηλες, ο ίδιος τις ανακαλεί διαστρεβλωμένες, άρα η μορφή τους είναι ανεστραμμένη της πραγματικότητας. Έτσι διαισθάνεται μια ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών ψυχικών καταστάσεων ή φαινομένων και τη συγκέντρωση πολλών λεπτομερειών ή επαναλήψεων.

«O Δρόμος μέχρι το περίπτερο» είναι δάνειος τίτλος ποιητικής συλλογής του Γιάννη Στίγκα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 3ικαστικο 3ργαστήριο της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Τέχνης Νίκος Σκεπετζής 

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στη γκαλερί «Μορφές» και στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με την υποστήριξη του δήμου Ρεθύμνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις: Φωτογραφίας, εικαστικών και αρχιτεκτονικής, παρουσίαση βιβλίου και βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό του φεστιβάλ έχει η εικαστικός Χρυσούλα Σκεπετζή η οποία σημειώνει: «Αιωρούμαστε πάντα σε ένα υλικό ή άυλο κατώφλι αντιθέσεων και ανατροπών. Εκεί φωλιάζουμε και δημιουργούμε. Σε αυτό το κατώφλι που δεν έχει πάχος, σε μια φλοίδα, ένα «φιλμ». Δεν έχει ούτε πάτο ούτε ουρανό. Απλά υπάρχουμε μέσα σε αυτό και κάθε φορά ανάλογα με την ανάγκη αυτό επεκτείνεται ή συρρικνώνεται. Εκεί γεννιόμαστε και ξαναγεννιόμαστε με ανεπαίσθητες παύσεις, – κάποιες μικρές ανάσες ανασυγκρότησης. Είμαστε το πέρασμα και η στάση, είμαστε το έξω και το μέσα μαζί».

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ Τέχνης ΝΣ είναι ένας καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό την πραγμάτωση μιας γιορτής στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, ώστε να διατηρείται η ιστορική μνήμη μέσα από την κοινωνική και προσωπική μας ιστορία.