Εκδήλωση μνήμης στη Μικρολίμνη

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φλώρινας, πραγματοποίησε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στη Μικρολίμνη κατά τη μάχη της 7-8 Μαϊου 1947.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απόγονοι των θυμάτων, κάτοικοι του χωριού, φίλοι και μέλη του συνδέσμου, ο Βουλευτής Σ. Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δ. Ηλιάδης και ο Δήμαρχος Πρεσπών Β. Τσέπας

Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου. Δημήτρης Σημαιοφορίδης τον οποίο και δημοσιεύουμε.

“Τα χρόνια πέρασαν και δυστυχώς η πολιτεία ξεχνάει εύκολα. Ξεχνάει αυτούς που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαχόμενοι για την ελευ­θερία της Ελλάδος .θυσιάστηκαν συμπατριώτες μας, για να είμαστε σή­μερα όλοι εμείς ελεύθεροι.

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε και η κρατική μνήμη να ασθενεί, όμως τα συναισθήματα η μνήμη της τοπικής κοινωνίας μας, φορέων και απλών ανθρώπων διατηρείτε ακραίο. Οι τελευταίοι μπορεί να συγχωρούν αλλά δεν λησμονούν, θυμούνται πάντα αυτούς που έχασαν το αίμα για τα αγία χώματα της Πατρίδος μας και αυτό είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο καθό­σον οι νέες γενιές δεν θα ξεχάσουν τόσο εύκολα. Τα παλληκάρια εκείνοι που έπεσαν στα πεδία των μαχών για του Χριστού την πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την ελευθερία. Ευλαβείς προσκυνητές του σημερινού μνημόσυνου , συγγενής των πεσόντων Αγωνιστών Νεκρών, επιζήσα­ντες συμπολεμιστές των Νεκρών , αν κάποτε ένας ομιλητής προσπα­θούσε με σχήματα λόγου να υμνεί έναν αγώνα ηρώων, μια θυσία νεκρών και να στολίσει των λόγω του με την Αθανασία των, για να γίνει αρεστός από το Ακροατήριο, σήμερα δεν φτάνουν μόνον αυτά. Χρειάζεται ο ομι­λητής θάρρος, δύναμη τόλμη και ψυχική αντοχή για να εκφωνήσει σε ένα τέτοιο μνημόσυνο, μια ομιλία που είναι γεμάτη συγκίνηση για αυτήν την εθελοθυσία στη Μικρολίμνη, ηρώων αγωνιστών που έπεσαν για Πίστη-Πατρίδα -Ελευθερία για να μην περάσει ο Κομμουνισμός.

Κυρίες και Κύριοι ο Θουκυδίδης ο αρχαίος αυτός ρήτορας (Ιστορικός) είπε αφού πιστέψετε ότι η ευτυχία έγκειται στην ελευθερία , η δε ελευ­θερία στην ανδρεία, τότε να μην αποφύγετε τους πολεμικούς κινδύνους. Αυτό ακριβώς έπραξαν όλοι οι ορθοφρονούντες ‘Ελληνες με την εθελο­θυσία τους και την ανδρεία τους. Αντισταθήκανε στην βία του ολοκληρω­τισμού, δίνοντας την ζωή τους για τον πολυτιμότερο αγώνα την ελευθε­ρία . Το μνημόσυνο αυτό δεν είναι έναυσμα (αφορμή) μίσους , ούτε ανάξεση πληγών ενός παρελθόντος αμαρτωλού και αιματοβαμμένου . Οι Έλληνες πατριώτες τιμούν δεν μισούν και συγχωρούν. Ενθυμούνται δεν εκδικούνται και αποδίδουν το ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους εκείνους που πρόταξαν τα στήθη τους και έπεσαν της 7&8 Μαΐου 1947 και παλιότερα και ύστερα 1946-1949.0 διχασμός, το μίσος ανήκει σε άλλους χώρους. Κυρίες και Κύριοι τους δεσμούς της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας σφυρηλατεί η εθνική μνημοσύνη. Δεν πρέπει να διαστρε­βλώνεται ι ιστορική αλήθεια των γεγονότων της εποχής εκείνης. Μας λένε αλήθειες απαντάμε ΝΑΙ. Όχι όμως δικαίωση. Καμία δικαιολογία σκοπιμό­τητα δεν πρέπει να καλύψει τα πρωτοφανή εκείνα φρικτά εγκλήματα εις βάρος όχι μόνον των επάθλων αγωνιστών αλλά και των αμάχων των όπλων, των γυναικόπαιδων και ακόμη τα μαρτύρια που υπέστησαν χιλιά­δες όμηροι πατριώτες. Ας κρίνουμε ευλαβικά το γόνυ και με τις δεήσεις των ιερωμένων στον ‘Υψιστο και την προσευχή την δική μας στο σημερινό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεων των ψυχών τους.

Ας αντλήσουμε από την δική τους εθελουσία τη δύναμη, το κουράγιο για το καλό της Πατρίδος μας. Αλλά και σαν προοδευτικοί ‘Ελληνες πολίτες ας δείξουμε πως ξέρουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας αλλά και να συγχω­ρούμε τους αντιπάλους μας και όταν έτσι νιώσουμε δικαιούμαστε να πούμε τους νεκρούς αγωνιστές του χωριού Μικρολίμνης. Τιμή και Δόξα Αθάνατη, σε εσάς που δεν πεθάνατε, μα ζείτε μέσα στην ψυχή μας και έγινε σμαράγδι, λαβωματιάς, θρύλος η αντρειοσύνη σας και η ελευθερία σας λεύτερο τραγούδι. Αθάνατοι νεκροί. Η ανοιξιάτικοι γη του 1947 που την ποτίσατε με το άλικο αίμα σας , θ’ ανθεί τα αγρολούλουδα της, για να σκορπά το άρωμα της εθελουσία σας, της ανδρειότητάς σας σε όλη την Ελλάδα Τι και αν καιροί στον τάφο σας εφύτρωσαν χορτάρια θα μείνετε στην μνήμη μας Αιώνια Παλικάρια. Αιωνία η μνήμη σας”.