Το Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας (φωτογραφίες & βίντεο)

Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας ενάντια στο Νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Συμμετείχαν μέλη των φοιτητικών συλλόγων, της ΕΑΑΚ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π.Ε. Φλώρινας, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, σε δηλώσεις της είπε:

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Φλώρινα, κάνουμε σήμερα τη διαμαρτυρία μας με τη νεολαία, τους φοιτητές, τους ανθρώπους δηλαδή που πρόκειται για το μέλλον τους. Πέρα από τα φοβερά πράγματα που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο,  να θυμίσω ότι ο κ. Συρίγος ο Υφυπουργός είπε «και το ‘69 είχαμε αστυνομία στα πανεπιστήμια» ξεχνώντας ότι τότε είχαμε χούντα, εδώ έχουμε και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αφορά κυρίως το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο πολλά τμήματα δεν θα έχουν φοιτητές με αυτό το νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να καταργηθούν. Σε μία περιοχή λοιπόν που έχει αδικηθεί διαχρονικά, που έχει μπει στην περίοδο της απολιγνιτοποίησης και μάλιστα χωρίς σχέδιο και πολλά άλλα προβλήματα, το πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι μία δομή, ένας θεσμός που αγαπάνε οι Δυτικομακεδόνες αλλά περισσότερο οι Φλωρινιώτες. Η διαμαρτυρία έχει και αυτό το στοιχείο επιπλέον για τα περιφερειακά τμήματα και ειδικά για το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει οι πρυτανικές αρχές φαίνεται ότι η πτώση του αριθμού των εισακτέων θα είναι τραγική για το πανεπιστήμιο. Επίσης θέλω να δηλώσω ότι όλο αυτό γίνεται μετά την τροπολογία που εξισώνει τα πτυχία του πανεπιστημίου με αυτά των κολεγίων και τώρα έρχεται και το νομοσχέδιο να δώσει πελατεία στα κολέγια. Θέτω ένα τελευταίο ερώτημα στην κ. Κεραμέως: ένας μαθητής που γράφει κάτω από τη βάση του 10 δεν μπορεί να πάει στο πανεπιστήμιο,  αν όμως γράψει μονάδα και έχει λεφτά μπορεί να πάει σε ένα Κολλέγιο και να πάρει το πτυχίο του; Λέω λοιπόν ότι είναι και πολύ ταξικό αυτό το νομοσχέδιο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτή η διαμαρτυρία σήμερα».

Δηλώσεις παραχώρησε και η Προπτυχιακή φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλος ΕΑΑΚ Φλώρινας, Παπαδοπούλου Ευγενία:

«Βγαίνουμε όλο αυτό τον καιρό στο δρόμο, ακόμα και σήμερα, γιατί αύριο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει το μέλλον μας, το μέλλον των σπουδών μας και το μέλλον πολλών ακόμα φοιτητών. Είμαστε στο δρόμο γιατί μας στερεί την ελευθερία μας και θα παλέψουμε μέχρι τελικής πτώσεως για να ανατραπεί το νομοσχέδιο».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικό δρόμο της πόλης.