Ο Αριστοτέλης και η παγκόσμια ακτινοβολία του

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Γεννήθηκε το 384 π.Χ στα Στάγιρα της Χαλκιδικής, στο τρίτο «πόδι» ,κοντά στο Σταυρό.  Τα παιδικά του χρόνια  έζησε στην Πέλλα,  όπου ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν γιατρός του βασιλιά Αμύντα Β’ της Μακεδονίας.  Ορφάνεψε νωρίς από τον πατέρα του σε ηλικία 17 ετών.

Το 367 π.Χ έφτασε για σπουδές στην Αθήνα. Για 20 ολόκληρα χρόνια σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα (429-327 π.Χ). Όταν πέθανε ο φιλόσοφος Πλάτωνας, ανέλαβε τη διεύθυνση ο Σπεύσιππος, γιος της Πωτώνης, αδερφής του Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης αναχώρησε για την Άσσο, μικρή πόλη της της Μικράς Ασίας και μετά για 2 χρόνια στη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Καλεσμένος από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’ για πέντε χρόνια από το 340-335 π.Χ επιδόθηκε  στην έρευνα και στη συγγραφική του εργασία.  Στην Πέλλα δίδαξε μαθήματα 3 χρόνια στον νεαρό Μέγα Αλέξανδρο (356-323 π.Χ),γιο του Φιλίππου. Κατόπιν με την εγκατάσταση του και πάλι στην Αθήνα ίδρυσε τη σχολή, που ονομάσθηκε Λύκειο -Περιπατική Σχολή .

Το τεράστιο συγγραφικό του έργο ολοκληρώθηκε στην Αθήνα από το 335 π.Χ μέχρι το τέλος της ζωής του το 322 π.Χ. Έφυγε στεναχωρημένος σε ηλικία 62 ετών στην Χαλκίδα της Εύβοιας, πατρίδα της μητέρας του.

Ασχολήθηκε επιστημονικά με την επιστήμη της Λογικής, της Μετεωρολογίας ,της Βιολογίας, Ψυχολογίας, Μεταφυσικής, Ηθικής, Πολιτικής. Η Πολιτειολογία του Αριστοτέλη με το θεώρημα  ότι ο άνθρωπος είναι «ζώον  πολιτικόν» από τη φύση του και όχι κάτι το τεχνητό. Το κοινό συμφέρον των πολιτών είναι κριτήριο πραγμάτωσης του δικαίου των πολιτειών.

Όλα τα βιβλία του είναι βαθιά επιστημονικά και ρεαλιστικά. Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου και διδάσκονται από καθηγητές πανεπιστημίων.

Στα Στάγιρα έχει στηθεί μαρμάρινη προτομή του Αριστοτέλη σε λόφο της κωμόπολης που επισκέφθηκα προ ολίγων ετών. Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη  είναι ριζωμένη στον Πλάτωνα .Έτσι στην πραγματικότητα  ήταν ο πρώτος Πλατωνιστής.

Η ερευνητική επιστημονική ομάδα του εκστρατευτικού σώματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου  καθοδηγήθηκε από τις μελέτες του Αριστοτέλη πάνω στις βιολογικές έρευνες  όσο και στην αναδιάρθρωση της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία του δυτικού κόσμου στηρίχθηκε στις αρχές που διατύπωσε ο Αριστοτέλης. Μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας στα νεότερα χρόνια (15ος αιώνας) ,τα έργα του Αριστοτέλη διαδόθηκαν στην Ιταλία, τη Γαλλία,  τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακολούθησε μετάφραση όλων των έργων του Αριστοτέλη και η Ποιητική του ως βαθιά λογοτεχνία. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Παγκόσμια συνέδρια έχουν γίνει για τον Αριστοτέλη με πρόταση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1976, στο Ναϊρόμπι της Κένυας και το 1978 στη Θεσσαλονίκη με τη συμπλήρωση 2300 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου στοχαστή

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ