Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Η 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα φιλοσοφίας και για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη αξία και τιμή , όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου προφέρεται με το ίδιο όνομα και νόημα αυτούσια η λέξη φιλοσοφία. Ως επιστήμη διδάσκεται στα πανεπιστήμια όλων των χωρών του κόσμου.

Γεννήθηκε και μεγαλούργησε η φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα με κέντρο την Αθήνα του Σωκράτη,  Πλάτωνα , Αριστοτέλη κυρίως τον 5ο π.Χ. αιώνα. Οι επτά σοφοί της αρχαίας Ελλάδας: Σόλων ο Αθηναίος, Περίανδρος ο Κορίνθιος , Χείλων ο Λακεδαιμόνιος (Σπαρτιάτης), Πιττακός ο Μυτιληναίος, Πυθαγόρας ο Σάμιος , Κλεόβουλος ο Ρόδιος , Θαλής ο Μιλήσιος (Από την αρχαία Μίλητο στα παράλια της Μικράς Ασίας ) . Ακόμη ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα της Ξάνθης με την ατομική θεωρία του . Ο Ηράκλειτος ο σκοτεινός (δυσνόητος) από τις Κλαζομενές  της Μικράς Ασίας.

Ο Αριστοτέλης από τα Στάγιρα της Χαλκιδικής  σπούδασε στην Αθήνα και είχε την περίφημη περιπατητική Σχολή (που περπατούσαν φιλοσοφώντας). Ως δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιού του Φιλλίπου, στην αρχαία Πέλλα, μόρφωσε το μεγάλο στρατηλάτη. Τα βιβλία του Αριστοτέλη που σώθηκαν είναι μνημεία λόγου και γνώσεων ακόμη και σήμερα.

Ως φιλόσοφος είναι γνωστός σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, όπου και διδάσκεται από επιφανείς καθηγητές. Αναφέρω μόνο ένα γνωμικό του Αριστοτέλη:  «Φιλοσοφία είναι η επιστήμη της αλήθειας», δηλαδή διερευνά να βρίσκει τις αιτίες  σε κάθε θέμα για να φωτίσει την αλήθεια. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά γνωμικά αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που έχουν βαθιά σημασία για τη μόρφωση του καθένα σήμερα.

Αρκούμαι να αναφέρω λίγα μόνο επιγραμματικά, για να προσφέρω μία «γεύση» , δειγματοληπτική της δύναμης των λόγων τους.

Να μη φιλονικείς με τους γονείς σου, ακόμη και δίκιο να έχεις (Πιττακός). Κάθε γνώση που απομακρύνεται από την αρετή (ανθρωπιά) μοιάζει με απάτη (Πλάτων). Η καλύτερη μόρφωση είναι να ξεμάθει κανείς την κακία (Αντισθένης). Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη που θα σου δώσει την δύναμη να υποφέρεις την αμορφωσιά (Πυθαγόρας). Όποιος δεν γνώρισε την δυστυχία, δε γνώρισε ούτε τον εαυτό του , ούτε τους άλλους (Περίανδρος). Να λες όσα γνωρίζεις και να γνωρίζεις όσα λες (Σωκράτης).

Με τα λίγα λόγια και τα γνωμικά που προανέφερα, δεν ολοκλήρωσα ούτε ανέπτυξα πλήρως  το θέμα, αλλά πρόσφερα μια εισαγωγή μόνο στους αναγνώστες μας της επιστήμης της Φιλοσοφίας και για όσους ακολουθούν τεχνολογικά επαγγέλματα ή επιστήμες τεχνολογίας.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο θα υπογραμμίσω μια παραίνεση με δύο λόγια: «Γνώθι σ΄αυτόν να γνωρίσεις τον εαυτό σου, για προβληματισμό όλων»

Πέτρος Πρ. Γούλιος

Φλώρινα