ΦΛΩΡΙΝΑ: ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 & ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017 (ΦΩΤΟ)

ΦΛΩΡΙΝΑ: ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 & ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017

Είναι συνήθης η έκφραση «Οι Φλωρινιώτες είναι συνηθισμένοι» και αναφέρεται στους δύσκολους χειμώνες της πόλης μας.

Ναι! Η Φλώρινα είναι συνηθισμένη να ντύνεται στα λευκά και μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο χιονιού, όμως ΟΧΙ δεν είναι συνηθισμένη στις συνθήκες κατάψυξης.

Παλιότερα στην πόλη μας υπήρξαν βαρυχειμωνιές και με την απουσία των σύγχρονων μηχανημάτων οι κάτοικοί της έβρισκαν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν αυτές τις καταστάσεις λένε ότι το χιόνι ήταν τόσο πολύ που είχε καλύψει τα λιγοστά τότε αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να δημιουργούν γέφυρες χιονιού πάνω από αυτά για να μπορέσουν να μετακινηθούν. Τα φτυάρια ίσως και η μοναδική λύση υπήρχαν σε κάθε νοικοκυριό και ο καθένας φρόντιζε να καθαρίζει τον «χώρο του». Έτσι με κόπο και οργάνωση ερχόταν το επιθυμητό αποτέλεσμα και λύνονταν τα προβλήματα.

Στις αρχές του 2000 ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας έπληξε την περιοχή και οι μαθητές ειδικότερα του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου χρησιμοποιούσαν πλαστικές σακούλες, πάνω στις οποίες κάθονταν και τσουλούσαν στην κατηφόρα διότι οι κατηφορικοί εκείνοι δρόμοι ήταν παγωμένοι και όποιος επιχειρούσε να κατέβει γλιστρούσε. Στην ανηφόρα πάλι δημιουργούσαν ανθρώπινες αλυσίδες για να φτάσουν στο σχολείο.

Τον χειμώνα του 2011 (Δεκέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012 – Φεβρουάριος 2012) που θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε «σιβηρικό χειμώνα»  ο υδράργυρος έδειξε -28 στο κέντρο της πόλης και έως -32 στην ευρύτερη περιοχή. Ευτυχώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια όμως τα πάντα είχαν παγώσει, ήταν τότε που γύριζες ανάποδα ένα ποτήρι με νερό και δεν έφτανε στο έδαφος σε υγρή μορφή αλλά σε στέρεα μάζα! Δύσκολες οι μετακινήσεις, αρκετά τα προβλήματα και ακόμα περισσότερα όταν άρχιζαν να λιώνουν οι πάγοι. Τα σπίτια είχαν παγώσει από τα θεμέλια και τα έξοδα θέρμανσης ήταν πολλά.

Από τότε και έως το χειμώνα του 2017 είχαμε να δούμε αυτές τις δύσκολες συνθήκες του πολικού ψύχους. Φέτος λοιπόν ο χειμώνας έχει διάρκεια. Για μέρες η χιονόπτωση ήταν συνεχόμενη και οι μέγιστες θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Το θερμόμετρο έδειξε έως -20 και το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα πενήντα εκατοστά. Οι μετακινήσεις των οδηγών γίνονται μόνο με τη χρήση χειμερινών ελαστικών ή με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.  Το ποτάμι πάγωσε για μέρες όπως και οι λίμνες των Πρεσπών. Τα εκχιονιστικά οχήματα και οι αλατιέρες του Δήμου και της Περιφέρειας εργάζονται νυχθημερόν για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της εποχής, η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις για απεγκλωβισμούς ενώ και στο Νοσοκομείο υπήρξαν περιστατικά καταγμάτων πολιτών από πτώσεις. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα χωριά της Φλώρινας και ειδικότερα στα πιο δύσβατα σημεία όπου υπάρχουν στάβλοι.

Εφόσον σταμάτησε η χιονόπτωση το χιόνι που συσσωρεύτηκε στην αγορά της πόλης φορτώνεται από τα ειδικά μηχανήματα με σκοπό να καθαριστεί η περιοχή.

Όπως όμως το νόμισμα έχει δύο πλευρές έτσι είναι και ο χειμώνας στη Φλώρινα. Υπάρχει και η άλλη όψη όπου οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο χιονοδρομικό μας κέντρο, άλλοι διασκεδάζουν περπατώντας στον παγωμένο Σακουλέβα, άπειρες φωτογραφίες κατακλύζουν το διαδίκτυο από τις ομορφιές της πόλης σκεπασμένη με τον άσπρο μανδύα και οι πιο ρομαντικοί απολαμβάνουν τη θέα δίπλα στο τζάκι.

 

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017