Οι τρεις επικρατέστεροι διάδοχοι του Μητροπολίτη Φλώρινας

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Για τον Αρχιεπίσκοπο και το επιτελείο του (σε επίπεδο σεβασμιωτάτων μητροπολιτών) σήμανε συναγερμός στις αρχές του καλοκαιριού όταν πολύ αργά είναι αλήθεια κατάλαβαν τις προθέσεις του μητροπολίτη Δημητριάδος να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις -την κατάλληλη στιγμή- τη θέση του γηραιού και ανήμπορου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

Μέχρι και σήμερα συνεργάτες του Μακαριωτάτου δηλώνουν αιφνιδιασμένοι κυριολεκτικά από το ζωηρό και επίμονο ενδιαφέρον του κ. Ιγνάτιου , ακόμη και από την έως τώρα αμίλητη σπουδή του να φέρει προ τετελεσμένων το σώμα των εκλεκτόρων δια προτάσεως μεταθετού.

Πλέον ο δεσπότης του Βόλου δεν σταματιέται εύκολα παρά μόνον με προσωπικούς χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου να ενώσει αφού πρώτα τάξει σε “φίλους κι εχθρούς” τα περαιτέρω κενά ενδεχομένως που θα δημιουργηθούν σε Μητροπόλεις, λόγω παραιτήσεων Μητροπολιτών για λόγους υγείας, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει και της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Μια παραίτηση που φημολογείται έντονα πως έρχεται είναι του σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου.

Όσον αφορά τους επικρατέστερους για να καλύψουν τη θέση του σεβασμιωτάτου που διανύει το 91ο έτος της ηλικίας του είναι τα εξής πρόσωπα:

1) Στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο αποφασίστηκε να υποστηριχτεί ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το 2021 ήταν υποψήφιος για την μητρόπολη Καστορίας καθώς ήταν στην κατάρτιση του τριπρόσωπου (έλαβε 44 ψήφους) ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε ήρθε δεύτερος λαμβάνοντας 26 ψήφους (από 77 εκλέκτορες).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Κοζάνη το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από του έτους 2011. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 2000. Από της χειροτονίας του υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας και από 5.2.2014 ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

2) Στην Βέροια τον Δεκαπενταύγουστο αποφασίστηκε να υποστηριχτεί ο πανοσ, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Γεωργαλής, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Φέρεται να έχει την στήριξη του μητροπολίτη Κρήνης Ιουστίνου, αλλά αυτό το γράφουμε με επιφύλαξη.

Γεννήθηκε στη Μυρσίνη Ηλείας το 1973. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το έτος 1999. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος την 27.7.2004 και από της χειροτονίας του υπηρετεί ανελλιπώς ως Εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

3) Για την παρουσία και μεσολάβησή του στην παραίτηση του Αγίου Θεσσαλονίκης ο σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έλαβε υποσχέσεις ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα υποστηρίξει για υποψήφιο στην Φλώρινα τον πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Λαφτσή, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Δημοσιεύματα θέλουν τον πάτερ πολλές φορές υποψήφιο σε χηρεύουσες Μητροπόλεις ωστόσο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να εκλεγεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2017 για την μητρόπολη Φιλίππων, το 2019 για την μητρόπολη Σιατίστης και το 2022 για την μητρόπολη Δράμας.

πηγή: εκκλησία online