Υπάρχει σκοτεινό παρασκήνιο με την παραίτηση και την διαδοχή του π. Θεοκλήτου στη Μητρόπολη Φλωρίνης;

 

  1. ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ!

Χάρηκα πολύ διαβάζοντας στο ίντερνετ την πρωτοβουλία κάποιων Χριστιανών από τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα να συλλέξουν υπογραφές και να απευθύνουν δημόσια έκκληση προς τη Σύνοδο ζητώντας της να εκλέξει ως νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης έναν μεταξύ τριών καταξιωμένων αρχιμανδριτών της περιοχής. Πληροφορήθηκα ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή (6/10) οι υπογραφές (χειρόγραφες και ηλεκτρονικές) ξεπέρασαν τις χίλιες και έχουν ήδη σταλεί στη Σύνοδο (η οποία συνεδριάζει την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου). Αν σκεφτεί κανείς ότι η συλλογή τους έλαβε χώρα σε διάστημα μόλις 5-6 ημερών, είναι βέβαιο ότι αν είχε ξεκινήσει μερικές βδομάδες νωρίτερα, σήμερα θα είχαν μαζευτεί αρκετές χιλιάδες υπογραφές.

Δυστυχώς όμως κάποιοι δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν προτάθηκαν και κάποιοι άλλοι αρχιμανδρίτες που είχαν κατά νου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ψηφοδέλτιο είναι «τριπρόσωπο», αποτελούμενο δηλαδή από τρεις αρχιμανδρίτες. Οι Χριστιανοί που συνέταξαν το εν λόγω κείμενο πρότειναν τρία συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν άλλοι κληρικοί ή λαϊκοί είχαν υπόψη τους κάποιους άλλους αρχιμανδρίτες, μπορούσαν να τους προτείνουν. Είχαν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους· κανείς δεν τους εμπόδισε. Απεναντίας, θα ήταν πολύ καλή ενέργεια, γιατί θα έδειχνε στους Ιεράρχες ότι υπάρχει πληθώρα άξιων αρχιμανδριτών στην τοπική μας Εκκλησία και δεν χρειάζεται να μας στείλουν «φυτευτό» Μητροπολίτη.

 

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ. ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ. «ΠΟΝΗΡΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ» (Π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ).

Χάρηκα πολύ, λοιπόν, με αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί είδαμε να αφυπνίζεται, επιτέλους, η εκκλησιαστική Συνείδηση του πιστού λαού. Γίναμε μία από τις ελάχιστες μητροπόλεις όπου το Πλήρωμα της Εκκλησίας ύψωσε το ανάστημά του και ζήτησε τα ιεροκανονικά του δικαιώματα. Επίσης, εμμέσως, στράφηκε και κατά του απαράδεκτου τρόπου εκλογής μητροπολιτών. Ενός τρόπου εκλογής που δεν προωθεί τους ικανούς, τους ταπεινούς και τους άγιους αρχιμανδρίτες, αλλά, κυρίως, τους «ημέτερους». Αν δούμε ποιοι είναι αυτοί που τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται αρχιερείς, θα διαπιστώσουμε πως, ως επί το πλείστον, είναι συνήθως ρασοφόροι που υπηρετούν στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και πρωτοσύγκελοι των μητροπόλεων, που λόγω της θέσης τους έχουν την ευχέρεια να αναπτύξουν δημόσιες σχέσεις με άλλους μητροπολίτες και φυσικά με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη αφοσίωση και υποταγή επιδείξουν απέναντι στον (εκάστοτε) Προκαθήμενο, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να φορέσουν κάποια στιγμή μίτρα στο κεφάλι τους. Βεβαίως, στην εξίσωση συμμετέχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, «επιδιώκοντας την εκλογή προσώπων που διάκεινται φιλικά προς αυτό»1, τουλάχιστον για τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος.

Ένα άλλο απαράδεκτο χαρακτηριστικό των αρχιερατικών εκλογών είναι ότι σχεδόν πάντα στέλνουν στις Μητροπόλεις «αλεξιπτωτιστές» μητροπολίτες. Σπανίως επιλέγουν κάποιον αρχιμανδρίτη που υπηρετεί μέσα στην τοπική εκκλησία. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε χηρεία η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ερωτώ: Ολόκληρη συμπρωτεύουσα που έχει εκατοντάδες αρχιμανδρίτες, δεν διαθέτει 5-6 ικανούς κληρικούς και κάθε φορά φέρνουν μητροπολίτη από αλλού; Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στην Εκκλησία μας και υφίσταται γιατί, δυστυχώς, έχει κατακρεουργηθεί το εκκλησιαστικό φρόνημα του πιστού λαού, όποιος δεν αντιδρά και αποδέχεται παθητικά τα πάντα.

 

  1. Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, ΤΟΝ «ΠΑΡΑΙΤΗΣΑΝ».

Ολόκληρο το καλοκαίρι υπήρχε έντονη φημολογία περί παραίτησης του Μητροπολίτη μας, του π. Θεοκλήτου, κάτι που εξόργισε τα πνευματικά του παιδιά (π.χ. Πέτρος Γώγος: «Περίεργα παιχνίδια στην Μητρόπολη Φλωρίνης» 2). Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Romfea» δημοσίευσε μία είδηση την οποία αναμετάδωσαν και άλλα Μ.Μ.Ε: «Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί. Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι την παραίτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης θα παραλάβει (αν δεν έχει ήδη παραλάβει) το πνευματικό του τέκνο Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης φέρεται να τόνιζε στο στενό του περιβάλλον αρνητικός στο να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι έχει σώας φρένας και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ωραίο για τους Αρχιερείς»3 [δηλαδή το να πιέζονται σε παραίτηση].

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, η τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Φλώρινας floriniotika.gr επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Θεόκλητο θέτοντας του το ερώτημα αν ίσχυε αυτή η πληροφορία περί παραιτήσεως. Εκείνος την διέψευσε, κατηγορηματικά, δηλώνοντας: «ΟΧΙ δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται και αν αποφασιστεί η παραίτηση θα ανακοινωθεί από εμένα προσωπικά. Μην ακούτε και μην πιστεύετε τίποτα από όλα αυτά!»4

 

Και τώρα προσέξτε: Μόλις δύο (2) μέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, όλα τα Μ.Μ.Ε. ανακοινώνουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να …κάνει δεκτή την παραίτησή του Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητου!5

Το θέατρο του παραλόγου! Είναι προφανές ότι ο μητροπολίτης μας δεν παραιτήθηκε· τον «παραίτησαν» και μάλιστα φαίνεται να έχει εμπλοκή και το πνευματικό του παιδί, ο μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο όποιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αυτός που «παρέλαβε» την παραίτηση του πνευματικού του πατέρα και ανέλαβε να την «παραδώσει» και να την ανακοινώσει στη Σύνοδο6 (λες και δεν μπορούσε να τη στείλει ο ίδιος ο μητροπολίτης μας, υπηρεσιακά!)

Και ερωτώ: Ποια «παραίτηση» παρέδωσε στη Σύνοδο ο Καλαμαριάς, τη στιγμή που ο π. Θεόκλητος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται και μάλιστα υπό καθεστώς πίεσης; Και τελικά ποιος είν’ αυτός που έγραψε την επιστολή της παραίτησης, αφού όπως φαίνεται δεν την έγραψε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Θεόκλητος; Όλ’ αυτά δεν είναι άκρως εξευτελιστικά για τον γέροντα επίσκοπο;

 

  1. ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Όπως είπαμε, η υποτιθέμενη «οικειοθελής» παραίτηση του μητροπολίτη Θεόκλητου έγινε στις 23 Αυγούστου 2023.  Μια εβδομάδα νωρίτερα όμως η πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Ορθόδοξη αλήθεια» αποκάλυψε το παρασκήνιο της διαδοχής στην Μητρόπολή μας!  Από το δημοσίευμα φαίνεται να ήταν δεδομένη και δρομολογημένη η παραίτηση του μητροπολίτη μας …πριν αυτός αποφασίσει να «παραιτηθεί»!  Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αλλάζει άλλους 4 Μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος και στη συνέχεια έγραφε: «Στην ΔΙΣ του Αυγούστου θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των γηραιών Αρχιερέων. Σε ποιους “κλείνει το μάτι” ο Ιερώνυμος. Οι επικρατέστεροι διάδοχοι. Ο [Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου] Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ήταν έτοιμος από καιρό για να διαδεχτεί τον Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε με κάποιον τρόπο ο Άνθιμος να πειστεί. Το έργο αυτό ανέλαβε να εκτελέσει (για λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου) ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, πνευματικό παιδί του Θεσσαλονίκης. Γιατί ανέλαβε την ειδική αυτή αποστολή ο Αλεξανδρουπόλεως; Μου λένε –γράφει ο συντάκτης– πως η παραίτηση του Θεσσαλονίκης ήταν το “τυράκι” που έπρεπε να δώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να κάνει τον πρωτοσύγκελο της Αλεξανδρούπολης Ειρηναίο Λαφτσή Επίσκοπο στην Μητρόπολη Φλώρινας»!

Είναι φοβερό! Δηλαδή, αν αληθεύει το άρθρο της εφημερίδας, ουσιαστικά έγινε η εξής υπόγεια συνεννόηση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως: “Φρόντισε να παραιτηθεί ο πνευματικός σου πατέρας, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος για να μπορέσει να πάει στην συμπρωτεύουσα ο ευνοούμενός μου, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου και εγώ, ως αντάλλαγμα, θα κάνω τον πρωτοσύγκελό σου Μητροπολίτη στη Φλώρινα!”

Να σημειώσουμε ότι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως π. Ειρηναίος Λαφτσής, που φέρεται να προορίζεται για την μητρόπολη Φλωρίνης, είναι πνευματικό παιδί του μητροπ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου που είναι μέγας Οικουμενιστής! Στη συνέχεια, θα γράψουμε τις φρικτές πλάνες και κακοδοξίες του.

 

  1. ΟΙ ΦΡΙΚΤΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ.

Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο ολόκληρο με τις κακοδοξίες του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Ελάχιστα θα παραθέσουμε εδώ για να μην σας κουράσουμε:

– Σε συνέντευξή του σε κρατικό κανάλι ομολόγησε ότι …δεν πιστεύει στο Ευαγγέλιο! Στην εκπομπή του κ. Μυλωνά «Από τόπο σε τόπο» στο κανάλι της Βουλής, δήλωσε, επί λέξει: «Θα αφουγκραστώ τους Χριστιανούς, τι λένε, ποιο θεωρούν σωστό, ακόμα κι αν αυτό που οι Χριστιανοί μας θεωρούν σωστό είναι αντίθετο με το Ευαγγέλιο, εγώ θα υπερασπιστώ αυτό που λένε οι Χριστιανοί μας. Γιατί οι Χριστιανοί μας έφτιαξαν το Ευαγγέλιο, δεν έφτιαξε το Ευαγγέλιο την Εκκλησία»!7 (Υπάρχει και το σχετικό βίντεο).

Αποδέχεται τους αιρετικούς Μονοφυσίτες και τους ονομάζει «Ορθοδόξους», παρόλο που αυτοί καταδικάστηκαν αμετάκλητα από την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο!8

 Εξέφρασε βλάσφημες θέσεις για την Θεία Κοινωνία9 και πρότεινε αλλαγή του τρόπου μετάδοσής της την περίοδο του κορωνοϊού!10

 Τάχθηκε υπέρ του ανοσιουργήματος της ίδρυσης «κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών» στη θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.!11

 Προσέβαλλε βάναυσα τη μνήμη και τους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού!12

 Εντός του Καθολικού Ορθόδοξης Ιεράς Μονής συμμετείχε σε δωδεκαθεϊστική τελετή αφής της φλόγας των special Olympics!13

–  Αναφερόμενος στους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες πρότεινε να τους «αγκαλιάσουμε» και να τους παντρέψουμε με …τα κορίτσια μας!14

 

Και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός…

 

  1. ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΗΤΡ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης και φερόμενος ως υποψήφιος Μητροπολίτης Φλωρίνης, π. Ειρηναίος Λαφτσής, είχε ορθόδοξο φρόνημα, μετά απ’ αυτές τις φρικτές κακοδοξίες του μητροπολίτη του, όχι μόνο θα είχε σπεύσει να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά και θα διέκοπτε κάθε πνευματική σχέση με αυτόν. Ωστόσο, έχει άριστες σχέσεις μαζί του, ειδ’ άλλως δεν νομίζω ότι θα είχε προταθεί για Μητροπολίτης, πέρυσι για τη Μητρόπολη Δράμας15 και φέτος για τη Μητρόπολή μας.  Μάλιστα, πριν κάποια χρόνια, σε άρθρο του έπλεξε το εγκώμιο του πνευματικού του πατέρα, του κακοδοξούντος Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, αποκαλώντας την παρουσία του στην μητρόπολη «σταθμό ευλογίας και πνευματικής χαράς»!16

Και ερωτώ λοιπόν: Με τι εγγυήσεις θα στρώσουμε εμείς κόκκινο χαλί για να υποδεχτούμε –σε μία παραδοσιακά Ορθόδοξη και αντιοικουμενιστική Μητρόπολη– έναν άνθρωπο που η κοινή λογική λέει ότι μάλλον θα είναι κι αυτός Οικουμενιστής, σαν τον γέροντά του; Μακάρι να διαψευστούμε και ο άνθρωπος να έχει ορθόδοξα “πιστεύω”. Αν όμως –ω μη γένοιτο!– αποδειχτεί Οικουμενιστής, τότε φοβάμαι ότι θα επαληθευτεί αυτό που γράψαμε πριν κάποια χρόνια σε κείμενό μας με τίτλο: «Ποιοί “διασπούν” την ενότητα της μητροπόλεώς μας;»: «Πάντως, αν, για τις αμαρτίες μας, επιτρέψει ο Θεός να μας φέρουν Οικουμενιστή Μητροπολίτη, αυτό θα είναι και ο έσχατος εξευτελισμός: Να περάσει η μητρόπολη από το άσπρο στο μαύρο. Από ’κει που ήταν προμαχώνας της Ορθοδοξίας να καταντήσει… αχυρώνας της κακοδοξίας, με την περίοδο που διανύουμε τώρα να είναι… μεταβατική! Πιστεύω, ότι με το κλίμα της αφασίας που επικρατεί σήμερα στη μητρόπολη, αν περάσουν 5-10 χρόνια ακόμη, στο τέλος κανείς δεν θα θυμάται ότι πέρασε από εδώ ο π. Αυγουστίνος! Είναι πολύ λυπηρό: είχαμε κοντά μας έναν Πατέρα της Εκκλησίας και δεν καταλάβαμε τίποτα! Δεν ωφεληθήκαμε καθόλου! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας!»17 

 

  1. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ, ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΛΑΟ!

Το προαναφερθέν απίστευτο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ορθόδοξη αλήθεια» μπορεί να είναι άγνωστο στον πιστό λαό της μητροπόλεώς μας, είναι όμως γνωστό στους ιερείς, διότι αυτοί διαβάζουν εκκλησιαστικές εφημερίδες. Από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας έχει περάσει ενάμιση μήνας και μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει φωνή διαμαρτυρίας από κανέναν ποιμένα! Το σκοτεινό παρασκήνιο που προηγήθηκε δεν τάραξε την ιερατική τους συνείδηση;  Ο πρωτοφανής εξευτελισμός που υπέστη ο π. Θεόκλητος –τον οποίο λένε ότι τον «αγαπούν»– δεν τους συγκλόνισε; Ο ορατός κίνδυνος να υποστούμε ως μητροπολίτη, για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια, έναν άνθρωπο με αιρετικά φρονήματα –αν κρίνουμε από τον Γέροντά του– δεν τους απασχολεί; Πού είναι ο πρωτοσύγκελος μας, ο π. Νικηφόρος Μανάδης; Μόνο για τη Μονή της Αγίας Παρασκευής ξέρει να ανοίγει τα μάτια του;

Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον πιστό λαό της μητροπόλεώς μας και ο μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος για το τι είδους ρόλο έχει διαδραματίσει στην υπόθεση αυτή (της παραιτήσεως, αλλά ίσως και της διαδοχής του π. Θεοκλήτου). Υπ’ όψιν ότι ο κ. Μπαρδάκας φαίνεται να είναι φίλος ή πολύ γνωστός με τον π. Ειρηναίο Λαφτσή, αφού τον κάλεσε, πριν από χρόνια, σε ιερατική Σύναξη της μητροπόλεώς του.18 Επίσης, είναι ένας Μητροπολίτης που έχει επιδείξει μεγάλη αφοσίωση προς τον Οικουμενιστή προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

  1. ΕΠΙΛΟΓΟΣ. ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.

Ειλικρινά δεν ξέρω, αγαπητοί Χριστιανοί, αν συμμερίζεστε τη στεναχώρια, τις σκέψεις και την ανησυχία μου για όλα αυτά που τεκταίνονται για τη Μητρόπολή μας. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος· πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και προσευχή. Φαίνεται πως όλα είναι στημένα και προαποφασισμένα. Ωστόσο έχω ελπίδα στο Θεό διότι, παρά τις αμαρτίες μας, υπάρχει μία αγία ψυχή εκεί πάνω –ο πατήρ Αυγουστίνος– που είμαι βέβαιος ότι προσεύχεται για την μητρόπολή μας, αλλά και μία μερίδα του πιστού λαού που πονάει για τα εκκλησιαστικά θέματα και εκδήλωσε την ανησυχία της με την πρόσφατη επιστολή προς την Σύνοδο.

Δυστυχώς, στη Μητρόπολή μας υπάρχει ένα σχίσμα (στην Εορδαία) για το οποίο, κατά την άποψή μας, την κύρια ευθύνη φέρει η απερχόμενη εκκλησιαστική διοίκηση. Είναι μεγάλη ανάγκη, λοιπόν, να εκλεγεί στην τοπική μας Εκκλησία ένας άνθρωπος που θα θεραπεύσει αυτή την πληγή και θα αποκαταστήσει την ενότητα, την ειρήνευση, την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

Ας πέσουμε στα γόνατα να προσευχηθούμε για να βάλει ο Θεός το χέρι Του. Θυμάμαι, το 2014 είχα επισκεφθεί το Άγιο Όρος και όταν ήμουν στη Μονή Βατοπεδίου, ο Ηγούμενος έδωσε το λόγο στον Καθηγητή θεολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, που έκανε περιοδεία σε όλες τις Αγιορείτικες Μονές παρακαλώντας τους πατέρες να προσευχηθούν, ώστε να παρέμβει ο Θεός και να ματαιώσει το σχέδιο δημιουργίας κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών μέσα στη θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Και για να μας δώσει να καταλάβουμε πόσο μεγάλη δύναμη έχει η προσευχή του Πληρώματος της Εκκλησίας, μάς έφερε ένα αληθινό παράδειγμα από μία Μητρόπολη στην οποία ο πιστός λαός ήθελε να εκλεγεί ένας άξιος αρχιμανδρίτης, αλλά η Σύνοδος είχε αποφασίσει να ψηφίσει κάποιον άλλον. Την ημέρα της ψηφοφορίας, λοιπόν, συνέβη το εξής παράδοξο θαύμα: Τη στιγμή που ο κάθε Μητροπολίτης έπαιρνε το στυλό στο χέρι του και πήγαινε να βάλει σταυρό στον «αλεξιπτωτιστή» αρχιμανδρίτη, το χέρι δεν υπάκουγε στην εντολή του εγκεφάλου του και …σταύρωνε τον υποψήφιο που ήθελε ο λαός! Όταν βγήκαν στον περίβολο της Μονής Πετράκη οι μητροπολίτες, πήγαινε φοβισμένος, ο ένας αρχιερέας στον άλλον και του έλεγε: «Ξέρεις τι έπαθα άγιε …; Αυτό κι αυτό!» Κι άλλος του απαντούσε: «Κι εσύ; Και εγώ το ίδιο!»

Ας προσευχηθούμε λοιπόν κι εμείς για να κάνει ο Θεός το καλύτερο δυνατό για τη Μητρόπολη μας.

 

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Βασίλης Κερμενιώτης

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. Διαβάζουμε στο «Βήμα Ορθοδοξίας»: «Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές νέων μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μητροπόλεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου. Το Φανάρι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επιθυμεί να έχει λόγο στις εκλογές, επιδιώκοντας την εκλογή προσώπων που διάκεινται φιλικά προς αυτό». «Οι Αρχιερατικές Εκλογές και η «εκκλησιαστική» κόντρα Αθήνας – Φαναρίου» https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/oi-archieratikes-ekloges-kai-i-ekklisiastiki-kontra-athinas-fanarioy/
  2. «Περίεργα παιχνίδια στην Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας (γράφει ο Πέτρος Γώγος)» http://www.floriniotika.gr/2023/08/blog-post_431.html?m=1
  3. «Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος;» https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/58446-paraitithike-o-mitropolitis-florinis-theoklitos
  4. «Μητροπολίτης Φλώρίνης κκ Θεόκλητος : “…Δεν ισχύει τίποτα από όσα γράφονται …αν αποφασίσω θα το ανακοινώσω εγώ ο ίδιος”» http://www.floriniotika.gr/2023/08/blog-post_809.html
  5. «Δεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο η παραίτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου» https://neaflorina.gr/2023/08/dekti-apo-tin-diarki-iera-synodo-i-paraitisi-toy-mitropoliti-florinis-prespon-kai-eordaias-k-k-theoklitoy/
  6. «Για την παραίτηση του, θα ενημερώσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος» Από το δημοσίευμα: «Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος» https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/ι-μ-φλωρίνης-πρεσπών-και-εορδαίας/paraitithike-o-mitropolitis-florinis-theoklitos/
  7. Ο Δούλος του Κυρίου Άνθιμος κατά του Κυρίου του – Βλασφημία ολκής [ΒΙΝΤΕΟ 2019] https://www.youtube.com/watch?v=6be_Mn_QidI
  8. «Οι αντιπατερικές θέσεις του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την Αρμενική “Εκκλησία”» https://katanixi.gr/oi-antipaterikes-theseis-toy-mitropol/

Επίσης, σε Δελτίο τύπου της η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης ενημερώνει το λαό ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα υποδεχθεί τον «ορθόδοξο» όπως το ονομάζει Μητροπολίτη Αράμ https://katanixis.blogspot.com/2014/09/blog-post_337.html#comment-form

  1. «Απάντηση στην προβληματική θέση του μητρ. Αλεξανδρουπόλεως κ.Ανθίμου περί του ότι “δεν είναι μαγική η Θεία Κοινωνία”» https://katanixi.gr/apantisi-stin-provlimatiki-thesi-toy-m/
  2. «Επτά κακοδοξίες και πλάνες του Μητρ. Αλεξ/πόλεως και η προσβολή της μνήμης του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού» https://katanixi.gr/epta-kakodoxies-kai-planes-toy-mitropoliti-alex-poleos-kai-i-prosvoli-tis-mnimis-toy-agioy-markoy-toy-eygenikoy/
  3. «Κοινή δήλωση από τους Μητροπολίτες της Θράκης υπέρ της ίδρυσης του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών» https://averoph.wordpress.com /2014/08/01/κοινή-δήλωση-από-τους-μητροπολίτες-τη/
  4. Βλέπε την παραπομπή 10
  5. «Πρωτοφανής διαθρησκειακή σύγχυση από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως» http://thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_1591.html
  6. «ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Κυριακό Κήρυγμα Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα 29 Δεκεμβρίου 2019». https://tasthyras.wordpress.com/2019/12/30/μεγα-σκανδαλο-κυριακό-κήρυγμα-σεβ-μητ/
  7. «Ειρηναίος Λαφτσής και Ωλένης τα φαβορί- Ιεραρχία 2022: Με την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας ολοκληρώνονται οι Τακτικές εργασίες» https://www.ekklisiaonline.gr/nea/irineos-laftsis-ke-olenis-ta-favori-ierarchia-2022-me-tin-plirosi-ton-kenon-mitropoleon-dramas-ke-ilias-oloklirononte-i-taktikes-ergasies/
  8. «Δώδεκα χρόνια Μητροπολίτης Άνθιμος (Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής)» https://imalexandroupolis.blogspot.com/2016/10/blog-post_9.html?m=1
  9. «Ποιοί “διασπούν” την ενότητα της μητροπόλεώς μας;» https://neaflorina.gr/2016/07/pii-diaspoun-tin-enotita-tis-mitropoleos-mas/
  10. «Συνάξεις στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς» https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/4929-