Έρευνα Προτίμησης Πολιτικών Κομμάτων στην Π.Ε Φλώρινας

-Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2023, το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό 150 ατόμων με την τηλεφωνική μέθοδο σε σταθερά τηλέφωνα της Π.Ε Φλώρινας.

-Οι ηλικίες ήταν από 29 έως 83 ετών, με το μεγαλύτερο δείγμα σε ποσοστό 68% γυναίκες και 32% άντρες.

-Το μορφωτικό επίπεδο ήταν 81% δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 4% πρωτοβάθμιας και 15% τριτοβάθμιας.

-Στην πρόθεση ψήφου στο ερώτημα αν αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές ποιό κόμματα θα ψηφίζατε οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

-Νέα Δημοκρατία 34% ποσοστό μειωμένο κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019 που έλαβε 39.02%. Τα ποσοστά που αφαιρούνται από την Ν.Δ τα παίρνουν μικρά κόμματα της δεξιάς πτέρυγας.

-ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ 31% εδώ καταγράφεται ποσοστό μείωσης 4.5 μονάδων σε σχέση με το 2019 που έλαβε 35,51%. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και Ν.Δ  συμβαδίζουν στην απώλεια των ποσοστών. Το 4.5% που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ το καρπώνεται κυρίως η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

-ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής 9.07%, άνοδος 3.46% σε σχέση με το 2019 που πήρε μόλις  6,24% εδώ φαίνεται κερδισμένος ο «πράσινος» χώρος παρά τα μικρά ποσοστά που κατέχει, βασικός μοχλός ανόδου θεωρείται ο Ιατρός κ. Λαβασίδης.

-Το ΚΚΕ παίρνει 3% κρατά σταθερά σχεδόν τα ποσοστά του με απώλειες 0.7 σε σχέση με το 2019 που είχε 3.07%.

-Η Ελληνική Λύση πέφτει στο 5% χάνει 2.27% σε σχέση με του 2019 που έλαβε 7,27%.

-Ένα μεγάλο ποσοστό 12,03 είναι αυτό που έχει άλλη επιλογή σε διάφορα μικρά κόμματα, ένα 5% είναι οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν απαντούν.

Συμπεράσματα της έρευνας

Τα πολιτικά κόμματα διανύουν μια περίοδο κρίσης που τα οδηγεί μαθηματικά στην μείωση των ψηφοφόρων, με το ελάχιστο ενδιαφέρον των πολιτών και την «απαξίωση» του θεσμού της εκλογικής αναμέτρησης.

-Η εικόνα της πολιτικής φθοράς απλώνεται αργά αλλά σταθερά σε όλα τα πολιτικά σχήματα, οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο απέχουν συνειδητά από το να εκδηλώνουν ή να στηρίζουν με τον λόγο ή την παρουσία τους κόμματα που κάποτε για αυτά κρατούσαν σημαίες σε ομαδικές συγκεντρώσεις.

-Ο θυμός των πολιτών απέναντι στα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν κατά καιρούς την Ελλάδα είναι δεδομένος, διοχετεύεται σε ψήφο προς τα εθνικιστικά κόμματα. Την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα δεν έγινε επίσημα γνωστό για το αν το κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη θα συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που γίνει θα επηρεάσει σχεδόν όλα τα κόμματα αλλά περισσότερο αυτό της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα μεταβάλει τα αυτά  αποτελέσματα ως ένα βαθμό.

Παρατήρηση: Οι έρευνες είναι εργαλεία ενημέρωσης, κάποιες όμως φορές αδυνατούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στον βαθμό που είναι εφικτό και αυτό συμβαίνει διότι οι νέοι ψηφοφόροι άλλα και κατ’ επέκταση οι νεαρές ηλικίες μέχρι και τα 25 δεν απαντούν στα σταθερά τηλέφωνα, γεγονός που αλλοιώνει την αξιοπιστία κάθε έρευνας με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το στατιστικό σφάλμα.-

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΗΓΗ:  ΚΕ.Κ.Π.Ο.Ε (κέντρο κοινωνικών πολιτικών & Οικονομικών ερευνών).

Η έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της  δεοντολογίας για την

πολιτική και κοινωνική έρευνα που ορίζεται  από τους κανόνες.

ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη με χρήση ενός  ερωτηματολογίου.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Π.Ε Φλώρινας.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Μόνιμοι κάτοικοι του τόπου διεξαγωγής.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: τυχαία σε ότι αφορά (στρώματα φύλλο – ηλικία). Σφάλμα λάθους: + -2%.

Η έρευνα διενεργήθηκε με εντολή της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.