Η Πέτη Πέρκα για το Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Η Πέτη Πέρκα για το Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο: «Δηλώνουν ‘πιεσμένοι’ και αδύναμοι να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο της κυβέρνησής τους όμως η κοινωνία θα προχωρήσει και χωρίς αυτούς» (video) 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Επικρατείας «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ξεπεράσουμε τον ιστορικό μας ρόλο και να προβούμε θεσμικά σε μια χρηστή νομοθέτηση που θα αναγνωρίζει ένα σοβαρό ανθρώπινο δικαίωμα στη βάση της ισονομίας, της ισότητας χωρίς διακρίσεις, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, σε μία ευνομούμενη πολιτεία για όλες, για όλους, για όλα.

Βέβαια, όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει, νομοθετείτε και αναγνωρίζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα μερικώς, φοβικά. Δεν έχετε καν το θάρρος να αναλάβετε την ευθύνη να υποστηρίξετε το δικό σας σχέδιο νόμου, αφού άλλη γλώσσα χρησιμοποιείτε απέναντι στο φιλελεύθερο κοινό, άλλη γλώσσα στους κύκλους της Εκκλησίας, άλλη η ρητορική των Βουλευτών της Συμπολίτευσης στην Περιφέρεια, άλλη η στάση που κρατάτε απέναντι στους Υπουργούς σας και άλλη η ρητορική απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο όλο αυτό. Είστε η παράταξη της Δεξιάς που μέσω της μισαλλοδοξίας και του πολιτικάντικου τυχοδιωκτισμού αναρριχήθηκε στην εξουσία, που εδώ και 5 χρόνια διοικεί την χώρα με επικοινωνία παρά με ουσία.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται διαχρονικά από την στάση σας σε όλα εκείνα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση της Αριστεράς προώθησε, θεσμοθέτησε στη βάση ενός Κράτους Δικαίου:

μιλώ για το Σύμφωνο Συμβίωσης – ΝΔ και ακροδεξιά πολυκατοικία ΚΑΤΑ, για την ταυτότητα φύλου και την αναγνώριση του φύλου – ΝΔ και ακροδεξιά πολυκατοικία ΚΑΤΑ, για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια – ΝΔ και ακροδεξιά πολυκατοικία ΚΑΤΑ.

Αυτή είναι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που επιθυμούμε και όχι αυτή που οδηγείτε την χώρα να καταδικάζεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που κατακεραυνώνει το κράτος δικαίου στη χώρα μας και μπορεί να εξεταστεί πλέον σοβαρά αν η συμπεριφορά της Ελλάδας αντίκειται των αρχών της Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

Στην 22η σελίδα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτού του μικρού βιβλίου που μοίραζαν οι υποψήφιοι -και πλέον Βουλευτές σας- με τα κομματικά σας επιτελεία από την λαϊκή έως το καφενείο κάθε κοινότητας, αναφέρεται ρητά το «Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+». Αυτή η αναφορά λοιπόν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα παραπέμπει στη σημερινή νομοθετική σας πρωτοβουλία, η οποία θα έπρεπε και εξετάζουμε αν ακολουθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που καταρτίστηκε και κατατέθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων – ευθύνη της αρμόδιας τότε Υφυπουργού και σήμερα εισηγήτριας του νομοσχεδίου…κ. Μ. Συρεγγέλα.

Τελικά, αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε προεκλογικά, σήμερα γίναν κούφια λόγια; Κενά γράμματα σε προεκλογικά προγράμματα; Αυτή είναι η συνέπεια λόγων και έργων της ΝΔ. Άραγε, έχετε εικόνα του κατά πόσο ‘έπιασαν τόπο’ τα ειδικά φροντιστήρια στους Βουλευτές και τα στελέχη σας που μέχρι και σήμερα επιχειρηματολογούν στην Περιφέρεια κατά του νόμου ή υπέρ της αποχής τους, που φέρνει το ίδιο τους το κόμμα προς ψήφιση ως πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων;

Αναρωτιέμαι κ.κ. συνάδελφοι και προτρέπω τον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί για τη συνέπεια των προεκλογικών μας προτάσεων, των λόγων μας και των έργων μας… εσείς όλοι που σήμερα δηλώνετε «πιεσμένοι» από τις τοπικές σας κοινωνίες, δίνοντας χώρο στη συντήρηση και την ακρότητα, θα είχατε την ίδια στάση σε επόμενο νομοσχέδιο που καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα ή περικόπτει οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές; Ή εκεί θα επιχειρηματολογούσατε όπως κάνατε σε πλείστα άλλα νομοσχέδια που αδικούν τον ελληνικό λαό και ωφελούν τα συμφέροντα των λίγων «πως μας σώζετε ψηφίζοντας τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου», όπως πολλάκις κάνατε μέχρι σήμερα… Ας αφήσουμε λοιπόν τον λαϊκισμό και κοιτάξτε στα μάτια τους συμπολίτες σας θυμίζοντάς τους ότι το σημερινό σχέδιο νόμου πρέπει να το υπερασπιστείτε γιατί αποτελεί προεκλογική σας δέσμευση.

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τη στάση της αντιπολίτευσης. Απαξιώ βεβαίως να ασχοληθώ με τον σκοταδισμό και τον αναχρονισμό περί πυρηνικής οικογένειας που ακούστηκαν εδώ μέσα.

Αρχικά, διαφαίνεται ότι οι συνάδελφοι του ΚΚΕ έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το βάρος της μη-ελευθεριακής παράδοσης των θέσεων του κόμματός τους και η λεγόμενη «ορθοδοξία», δείχνει να τους οδηγεί να συμβαδίζουν με τον αναχρονισμό της σταλινικής ιστορίας για την καταπίεση των σεξουαλικών μειονοτήτων, όπου η ομόφυλη σχέση γίνεται διαστροφή. Η νεολαία και οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν τον οπισθοδρομισμό των θέσεών σας.

Σε δεύτερο επίπεδο, κ.κ. συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν μας εντυπωσιάζει η επιφυλακτικότητα ανάμεσά σας. Η προσπάθεια να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι κομίζετε κάτι καινοτόμο, κάτι εκσυγχρονιστικό που φέρνει φως σε όλο το πλαίσιο της πολιτικής σας για μία ακόμα φορά καταρρίπτεται από μια διστακτικότητα και από όλη αυτή την αμφισημία.

Στον αντίποδα αυτού του πολιτισμικού και πολιτικού συντηρητισμού, εμείς ως Νέα Αριστερά, φέρνουμε τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας στο τραπέζι. Κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας, με σεβασμό και κατανόηση και προωθούμε πολιτικές που παραπέμπουν σε μία σύγχρονη, ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία. Με στόχο τη συμβολή και την πρόοδο απέναντι στις αγκυλώσεις και την υποκρισία της ΝΔ, καταθέσαμε τρεις τροπολογίες και σας καλούμε να τις κάνετε δεκτές για να μη χαθεί η ευκαιρία για ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο ισότητας για όλους τους πολίτες.

Με περηφάνεια λοιπόν υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο για λόγους αρχής, γιατί δικαιώνει πολυετείς αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για την ισότητα, γιατί αφορά σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμάχεται τον σκοταδισμό. Όπως λέει το σύνθημά μας, η Κοινωνία θα προχωρήσει.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/GiNSG3BnIXA