Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον και η κοινωνία τον χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ» (video)

Για την επίσκεψη στους πληγέντες στη Θεσσαλία

«Πρόκειται για βιβλική καταστροφή, ο θεσσαλικός κάμπος είναι μια απέραντη λασπολίμνη, οι περισσότερες κατοικίες δεν κατοικούνται, ενώ εγκυμονεί και υγειονομική κατάρρευση της περιοχής και οι κάτοικοι είναι δικαίως σε απόγνωση. Όμως υπήρχαν προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα γι’ αυτό το ακραίο φαινόμενο – με τους χάρτες Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – ενώ στους Χάρτες Επικινδυνότητας και Κινδύνου Πλημμύρας που ανήρτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, η Θεσσαλία φαίνεται κατακόκκινη.

Η ΝΔ δεν έχει επικαιροποιήσει αυτούς τους χάρτες – η προθεσμία ήταν το 2020 – γι’ αυτό και υπάρχει κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως φαίνεται από την αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ. Δεν έγινε κανένα έργο πρόληψης, χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε 0.5% απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για έργα πολιτικής προστασίας και 0% για αντιπλημμυρικά έργα. Γι’ αυτό και αναλάβαμε πρωτοβουλία για συζήτηση αρχηγών στη Βουλή για το θέμα και κυρίως για το πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι – έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τις καταστροφές την κλιματική κρίση, χρειάζονται περισσότερα έργα, είτε για δασοπροστασία, με τα 1.7 εκ. στρέμματα καμένων δασών, είτε για αντιπλημμυρικά έργα κι ας μην φέρνουν ψήφους, αφορούν όμως την ανθρώπινη ζωή. Κινδυνεύει πλέον το μέλλον του πλανήτη, αλλά και της χώρας μας, αφού η Μεσόγειος είναι hot spot της κλιματικής κρίσης».

 

Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μετά το σοκ της διπλής εκλογικής ήττας και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, βρήκαμε το βηματισμό μας και προχωράμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά, με πολλές συλλογικές διαδικασίες, άρα έχει μέλλον και η κοινωνία τον χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, πάει καλά, κάθε υποψήφιος κατεβάζει την πολιτική του πλατφόρμα και με βάση αυτή, αλλά και την προσωπικότητα, ο κόσμος θα κρίνει. Καλώ όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες να έρθουν στην κάλπη, γιατί το αν θα πετύχει η διαδικασία από άποψη συμμετοχής, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλη την κοινωνία.

Προσωπικά στηρίζω την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θεωρώ ότι είναι επιστημονικά και πολιτικά σε πολύ υψηλό επίπεδο, ήταν Υπουργός Οικονομικών επί Πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, όπου έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ προτείνει και ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Έχει ψηλά στην ατζέντα την κλιματική κρίση, την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη, αυτά που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία για ένα καλύτερο μέλλον, ότι υπάρχει δηλαδή εναλλακτική. Από κει και πέρα και η Έφη Αχτσιόγλου ως νέα γυναίκα έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις και ο Νίκος Παππάς.

Όσο για το πού ψηφίζουμε την Κυριακή στην περιοχή μας, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου και στο Δημαρχείο Λαιμού Πρεσπών».

 

Για τη δίκαιη μετάβαση

«Το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη δεν έχει πάει καθόλου καλά. Ξαφνικός θάνατος για τις περιοχές, ερημοποίηση, κανένα σοβαρό έργο, μικρή απορρόφηση από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως κανένας σχεδιασμός, όλα γίνονται αποσπασματικά. Θα έπρεπε η περιοχή μας να έχει έργα καινοτόμα, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και φυσικά δεν έπρεπε η μετάβαση να αφεθεί σε 2-3 μεγάλους επενδυτές που θα κοιτάξουν το κέρδος τους, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Είμαστε ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών και πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει πλέον να αντιδράσουν, διότι είναι κρίμα ένας πακτωλός δημόσιου χρήματος, όπως είναι τα ευρωπαϊκά χρήματα, να κατευθυνθούν σε κάποιους μεγάλους επενδυτές, χωρίς κανένα όφελος για την τοπική οικονομία. Αναφέρομαι σε Ενεργειακές Κοινότητες, συνεταιρισμούς, σε στήριξη των νέων ανέργων της απολιγνιτοποίησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να συμμετέχουν και σ’ αυτές τις εκλογές, να είναι ενημερωμένοι και να διεκδικήσουμε επιτέλους δυναμικά αυτό που μας οφείλει η χώρα».

 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Θα επικεντρωθώ στην Περιφέρεια, επειδή εκεί γίνεται ο σχεδιασμός και η διαχείριση των χρημάτων. Είναι γνωστό ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζουμε το συνδυασμό ‘Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία’, με επικεφαλής τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία είναι και ενημερωμένη για τα θέματα. Πλέον δεν αρκούν τα συνθήματα, χρειάζεται και μια γνώση, μια εμβάθυνση των θεμάτων, οι εποχές που περνάμε με τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι δύσκολες. Στο συγκεκριμένο συνδυασμό συμμετέχουν και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστούμε να πάρουμε την Περιφέρεια, θα βάλουμε μεγάλο στόχο. Οι πολίτες πια – ίσως έξω από κομματικές δεσμεύσεις – πρέπει να δουν καθαρά ποια συλλογικότητα θα βάλει μπροστά το κοινωνικό συμφέρον, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία, αυτό το σύνθημα θα έδινα.

Σε ό,τι αφορά στους δήμους, που είναι και πολλοί, η τάση που επικρατεί τελευταία, την οποία θεωρώ σωστή, είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να μην παίρνουν καν χρίσμα, ακριβώς επειδή μιλάμε για το κύτταρο της κοινωνίας. Το ζητούμενο είναι να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια αξιόλογοι άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα. Σε παραπάνω από ένα ψηφοδέλτιο βλέπω τέτοιους υποψηφίους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα ότι πρέπει να στηριχθούν, για να έχουμε την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο όσο το δυνατόν πιο δυνατή φωνή και να αναδειχθούν νέα αυτοδιοικητικά στελέχη».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/rA3SZcd-7zk