Η Πέτη Πέρκα στον ΑΝΤ1

Η Πέτη Πέρκα στον ΑΝΤ1: «Όσο οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται πιο έντονες, αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι προσπάθειες της Πολιτείας» (video)

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία που ακόμα συνεχίζεται, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ακούω τώρα τον κ. Καλλιάνο να μιλάει για ακραία φαινόμενα, πριν λίγες μέρες άκουσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις πυρκαγιές να λέει ότι η φωτιά μας προσπερνάει. Τι σημαίνει αυτό, ότι παραδίνομαι, αυτό είναι, τελείωσε;

Δεν είναι έτσι, να σας θυμίσω ότι πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ και το Λαϊκό Κόμμα καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την Προστασία της Φύσης, το οποίο περιλάμβανε αποκαταστάσεις για όλα αυτά που βιώνουμε και συζητάμε σήμερα. Να θυμίσω επίσης ότι υπήρχε Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2016. Η εν λόγω στρατηγική προέβλεπε και κάποια Περιφερειακά Σχέδια, τα οποία αγνοούνται – για παράδειγμα στη Θεσσαλία που το έψαξα, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Υπήρχαν ακόμα πολλά άλλα μέτρα, που δεν εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται πολύ σοβαρό στρατηγικό σχέδιο, ειδικά στην πρόληψη. Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μάλιστα τα φαινόμενα γίνονται συνεχώς πιο έντονα. Άρα, αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι προσπάθειες της Πολιτείας για να τα αντιμετωπίσει και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Ακούω ότι θα γίνουν προσλήψεις, έχουμε 4.000 κενά στο πυροσβεστικό σώμα και ο κ. Κικίλιας λέει ότι θα προσλάβει μόλις 500 πυροσβέστες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τους έκανε 1.000. Κι όλα αυτά, την ώρα που προσλαμβάνουμε Ειδικούς Φρουρούς, Πανεπιστημιακή Αστυνομία κτλ».

Συνεχίζοντας με το θέμα της ακρίβειας, η κα Πέρκα τόνισε ότι «αυτό που ζει η μέση οικογένεια στη χώρα μας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Ακρίβεια υπάρχει, διότι υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει μια ολιγοπωλιακή αγορά και δημιουργούνται καρτέλ κι έχουμε ένα κράτος που δεν ελέγχει και δεν έχει σκοπό να παρέμβει».

Στην αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στη συζήτηση, κ. Καλλιάνου, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, τα μνημόνια συνεχίστηκαν και κόπηκαν μισθοί και συντάξεις, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δηκτικά πως «ούτε τα μνημόνια είναι φυσικό φαινόμενο. Κι αυτά ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών 40 χρόνων, όταν κατασπαταλήθηκαν πόροι και δεν πήγαν στην πραγματική οικονομία.

Ειδικά όμως για την ακρίβεια στην ενέργεια, όλη την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση επιδοτούσε την αισχροκέρδεια, αντί να παρέμβει στην πηγή. Ακόμα περιμένουμε να εισπράξει τα υπερκέρδη από την προμήθεια και τα διυλιστήρια, παρ’ όλο που τα έχει υποτιμήσει σε σχέση με αυτά που εμείς μετρήσαμε.

Είναι γεγονός ότι ακρίβεια και πληθωρισμός υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία όμως να ερευνήσουμε γιατί η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια και για ποιο λόγο δεν μπορεί αυτή να ανακοπεί. Το 2022 ήμασταν πρώτοι στην ακρίβεια στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, παρά τις επιδοτήσεις, διότι 4 παραγωγοί ενέργειας είχαν 2.2 δισεκατομμύρια υπερκέρδη. Κι όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα επιτρεπτά όρια και το ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/TllPnM0PM8U