Η Πέτη Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Όταν υπάρχουν καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές, όπως σήμερα στην ακτοπλοΐα, απαιτείται πολιτική παρέμβαση κι όχι απλή σύσταση» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε αρχικά για το θέμα που έχει προκύψει με την εκτίναξη των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και την έκτακτη Διυπουργική Σύσκεψη που προγραμματίζεται. «Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι έχει μια εμμονική ιδεοληψία περί της ελεύθερης αγοράς που αυτορυθμίζεται και τα λύνει όλα. Η συγκεκριμένη όμως θεωρία έχει καταπέσει, μάλιστα αποδείχθηκε λανθασμένη στην πρόσφατη οικονομική κρίση, όπου η αγορά όχι μόνο δεν αυτορυθμίστηκε, αλλά καταστράφηκαν και οι οικονομίες των χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει με αυτή την πρακτική κι αυτό δε φαίνεται μόνο στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έχουμε και το χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα κέρδη των εταιριών ενέργειας, όπου δεν παρενέβη στην πηγή, αλλά εδώ και καιρό δίνει επιδοτήσεις από τα χρήματα των φορολογουμένων. Άλλο παράδειγμα οι 150 εισηγμένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, που είχαν 10 δισ. ευρώ κέρδη το 2022, σε μια εποχή που ο κόσμος υπέφερε οικονομικά.

Κι ενώ προφανώς η κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει όταν δημιουργούνται καρτέλ, εναρμονισμένες πρακτικές και άρα υπερκέρδη, ακούσαμε πριν την κα Βούλτεψη να λέει ότι δεν μπορούν να παρέμβουν».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το ποιος πιστεύει ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος παρέμβασης, υποστήριξε τα εξής: «Σίγουρα πάντως δεν είναι η παραίνεση και η σύσταση, το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και στην περίπτωση των τραπεζών, χωρίς αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρέμβασης, δεν είμαι ειδική στα ακτοπλοϊκά, αλλά μπορούν να γίνουν έλεγχοι, να μπει πλαφόν – το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια, όπου έχω μελετήσει διεξοδικά το θέμα. Γενικότερα όταν κάτι ξεφεύγει, χρειάζεται πολιτική λύση και όχι απλή σύσταση».

Στην παρέμβαση της εκπροσώπου της ΝΔ στη συζήτηση, κας Βούλτεψη, για το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει μέτρα για να παρέμβει στην αγορά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ αρχάς εμείς δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα υπερκερδών, τα οποία φυσικά πάντα υπάρχουν, αφού ζούμε στον καπιταλισμό. Όμως το κράτος και οι πολιτικοί δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως φυσικά φαινόμενα, όπως κάνει η ΝΔ, που θεωρεί ότι η οικονομική κρίση ήταν φυσική καταστροφή, το ίδιο και η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών ή το ότι πεθαίνουν άνθρωποι λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Και μιλάμε για το κόμμα που κατέστρεψε τη χώρα, αφού με την οικονομική κρίση καταστράφηκε το 25% του ΑΕΠ. Για εκείνους δεν υπάρχει πολιτική και γι’ αυτό δεν παίρνουν μέτρα. Για εμάς όμως όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές.

Θα αντιστρέψω όμως το ερώτημα και θα πω, πότε ήταν τόσο εμφανώς εναρμονισμένες οι πρακτικές στην αγορά και τα καρτέλ; Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η απάντηση της ΝΔ στην όποια κριτική ασκούμε – το ακούσαμε και από την κα Βούλτεψη – είναι ότι στις εκλογές πήραν ποσοστό 41%. Δε γίνεται αυτή να είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και φυσικά αυτό δε θα μας σταματήσει από το να λέμε την αλήθεια».

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου Προέδρου, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Ακόμα είμαστε πολύ κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τώρα ανοίγουν οι διαδικασίες, οπότε είναι πολύ λογικό να ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις. Είμαστε ένα κόμμα πλουραλιστικό και ανοιχτό στις απόψεις, δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό και φυσικά δεν υπάρχει και η ένταση που περιγράφετε. Θα πάμε λοιπόν στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες με πολιτική πλατφόρμα.

Σχετικά με το χρονισμό των διαδικασιών, εγώ συμφωνώ με την απόφαση που έχει ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία να γίνουν νωρίς, δε νομίζω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να τραβήξει πολύ. Υπάρχουν φυσικά σύντροφοι και συντρόφισσες που υποστηρίζουν ότι είναι καλό να πάει πιο πίσω, θέλω να υπενθυμίσω όμως και να το πω δημόσια, ότι αυτό το κόμμα έχει μια πορεία και δύο πρόσφατα συνέδρια, το ένα μάλιστα προγραμματικό, το οποίο καθόρισε το πολύ συγκεκριμένο και δουλεμένο Πρόγραμμά μας και το δεύτερο όπου ‘άνοιξε’ το κόμμα, ήρθαν νέα μέλη και εκλέχθηκε τότε ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 99%. Σίγουρα πάντως χρειάζεται ένα συνέδριο αργότερα, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, για ενδελεχή ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/QtPtZAJsGx8