Η Πέτη Πέρκα στο ΣΚΑΪ: «Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές έχει κι αυτό καταπέσει» (video)

«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί ετοιμότητας αποδείχθηκαν και λάθος και επικοινωνιακές», υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής της η Βουλευτής Φλώρινας. «Θα αναφέρω επιγραμματικά, ο νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια. Το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς Οργανόγραμμα και παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επαίρεται. Να τονίσω επίσης ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο που έχει ‘κόψει στη μέση’ το θέμα του κλίματος – μιλάμε για κλιματική κρίση και η χωροταξία και οι περιβαλλοντικές πολιτικές βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα στο επικοινωνιακά μόνο οργανωμένο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Επιπλέον, σε σχέση με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, έγινε χωρίς σχέδιο και χωρίς στελέχωση – οι εν λόγω υπηρεσίες είναι εντελώς υποστελεχωμένες. Το δε Πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5000 εργαζομένους, που έκαναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθαρισμό σε δασικές οδούς, στα δάση, δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες, σταμάτησε τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ. Συγχρόνως υπάρχουν 3500 κενά σε οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, 2500 εποχικοί πυροσβέστες απολύονται κάθε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και έρχεται ο κ. Κικίλιας να εξαγγείλει κατόπιν εορτής 500 προσλήψεις.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει επιτελικός και επιστημονικός σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης, ούτε στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας για τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική κρίση όμως είναι εδώ και απαιτεί μια άλλη διαχείριση, αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε και να συνεννοηθούμε. Γι’ αυτό και ζητήσαμε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Σε σχετική αναφορά του εκπροσώπου της ΝΔ στη συζήτηση, κ. Γαϊτάνη, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ, η κα Πέρκα διαφώνησε, αναφέροντας το εξής: «Τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφετε, πού είναι για παράδειγμα εκείνες οι μονάδες-κύτταρα στους δήμους, οι οποίες θα μπορέσουν σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση να συντονίσουν καλύτερα;

Το θέμα της κλιματικής κρίσης είναι πολύ σοβαρό και θα επαναφέρω την κριτική – μάλιστα και με ένα στοιχείο αυτοκριτικής – ότι περάσαμε τις πρόσφατες εκλογές χωρίς να έχει μπει ψηλά στην ατζέντα. Παράλληλα έχουμε και μια κυβέρνηση, όπου την προηγούμενη τετραετία ψήφισε μια σειρά από αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, ας μην επεκταθώ σ’ αυτό. Σημασία έχει σήμερα να συζητήσουμε για το ανθρακικό αποτύπωμα, για τα μέτρα ανθεκτικότητας κάθε νομοθετήματος που έρχεται στη Βουλή. Γιατί πραγματικά η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο μέλλον είναι η κλιματική ουδετερότητα και η προσαρμογή της κοινωνίας στα θέματα της κλιματικής κρίσης, για να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και να μετριάσουμε τις συνέπειες.

Αυτά που προτείνουμε εμείς σήμερα είναι ό,τι είχαμε ήδη νομοθετήσει όταν ήμασταν κυβέρνηση, δηλαδή για παράδειγμα την ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, την οποία παραδώσαμε έτοιμη το 2019. Ζητάμε την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, ζητάμε οπωσδήποτε καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων και φυσικά την εφαρμογή του πορίσματος Γκολντάμερ. Το θέμα γίνεται κάθε χρόνο σοβαρότερο. Μιλάμε για τη φυσική καταστροφή, αλλά πάνω απ’ ολα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και, λυπάμαι που το λέω, αλλά το αφήγημα της ΝΔ ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα κτλ, έχει κι αυτό καταπέσει.

Η Βουλευτής Φλώρινας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, αλλά και ρατσιστικών δηλώσεων, με αφορμή τις φωτιές: «Μέσα σ’ αυτά τα αποκαϊδια, αυτή τη φυσική τρομερή καταστροφή, βλέπουμε να σηκώνουν κεφάλι πάλι ρατσιστικά φαινόμενα. Η κοινωνική συνοχή και η ενότητα της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γι’ αυτό και πρέπει να συνεννοηθούμε για την αποτροπή του εκφασισμού της κοινωνίας και τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής.

Κι εδώ θα ήθελα μια πολύ σθεναρή, πολύ σοβαρή και πολύ επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση της ΝΔ για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τις δηλώσεις του κ. Γρυσπολάκη, για όλο αυτό το θράσος ανθρώπων, κεφαλοκυνηγών να βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προτρέπουν σε ρατσιστικές και βίαιες πράξεις. Η παρέμβαση της δικαιοσύνης δεν είναι απάντηση κ. Γαϊτάνη. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και πολύ σωστά, στο πολιτικό κομμάτι όμως ευθύνη έχει η κυβέρνηση και τα στελέχη της. Γι’ αυτό λοιπόν ζητώ μια σοβαρή τοποθέτηση γι’ αυτά τα φαινόμενα από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κα Πέρκα τόνισε τη μηδενική σχεδόν απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. «Αυτό πώς μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά; Δεν περιμέναμε ότι θα γίνουν πυργκαγιές; Απ’ τη μια παραδεχόμαστε ότι υπάρχει κλιματική κρίση, απ’ την άλλη έχουμε τα περσινά και προπέρσινα φαινόμενα κι όμως δεν αξιοποιήσαμε στο ελάχιστο ένα τόσο σημαντικο Ταμείο».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/5AGCdbs1_KM