Κατάθεση ερώτησης της Π. Πέρκα: “Κίνδυνος απένταξης δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου λόγω της μηνιαίας καταμέτρησης”

Τον κίνδυνο να απενταχθούν δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αν εφαρμοστεί η μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων ρεύματος που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν επτά (7) βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της βουλευτή Φλώρινας και γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πέτης Πέρκα.

Σήμερα που η καταμέτρηση γίνεται κάθε τέσσερις (4) μήνες, με την έκδοση του εκκαθαριστικού λογαριασμού και ενδιάμεσο έναντι λογαριασμό που εκδίδεται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων, τυχόν υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης (2.000 kWh) οδηγεί στην απένταξη των δικαιούχων από το ΚΟΤ. Με τις μηνιαίες όμως καταμετρήσεις και εκκαθαρίσεις, θα πρέπει η κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 500 kWh κάθε μήνα. Πρόβλημα δημιουργείται σε περιπτώσεις που η κατανάλωση ξεπερνά τον ένα μήνα τις 500  kWh, ενώ τον επόμενο είναι χαμηλότερη εξαιτίας διαφορετικών αλλαγών που προκύπτουν για θέρμανση ή ψύξη. Μπορεί για παράδειγμα ένα νοικοκυριό να καταναλώσει τον μήνα Ιούνιο 300  kWh, αλλά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από 700 kWh (υπέρβαση λόγω κλιματιστικού) και τον Σεπτέμβριο 300  kWh. Το σύνολο της κατανάλωσης παραμένει στο όριο των 2.000  kWh για το τετράμηνο όμως, αν κατά την εφαρμογή της μηνιαίας καταμέτρησης τεθεί το όριο των 500  kWh, θα έχει ως αποτέλεσμα την απένταξη δικαιούχων.

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διασφαλίσει η μηνιαία καταμέτρηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α και Β και ρωτούν σε ποια νομοθετική παρέμβαση θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ