Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά του υποψήφιου Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, καθώς και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις σχολικές μας μονάδες, χαρούμενη και δημιουργική χρονιά, με πρόοδο και επιτυχίες. Επίσης, στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας εύχομαι να έχουν δύναμη και αντοχές να υποστηρίζουν τα παιδιά τους στην πρόοδο, στη μόρφωση και στην προσωπική τους εξέλιξη.

Οι σχολικές μονάδες θα γεμίσουν και πάλι με τις χαρούμενες φωνές των μαθητών και των μαθητριών, που χαρίζουν την ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Σε αυτή την ελπίδα θα εστιάσουμε και την επόμενη μέρα της εκλογής μας, αφού ελάχιστα έχουν γίνει για τη νέα γενιά και για τους χώρους της εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε, το είχαμε αποδείξει και κατά τη θητεία μας, αφού η παιδεία αποτελούσε προτεραιότητά μας.

Η κατανομή της κρατικής επιδότησης των σχολικών, δυστυχώς δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους.  Την προηγούμενη δημοτική θητεία, ως Δημοτική αρχή, απαιτούσαμε εμφατικά από την πολιτεία την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση του Δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, αφού κριτήριό μας ήταν η εύρυθμη λειτουργία της κάθε σχολικής μονάδας σε όλο τον Δήμο μας και όχι οι προσωπικές συμπάθειες με τη Δημοτική αρχή.

Και αυτό φάνηκε από το σύνολο του έργου της Δημοτικής αρχής μας. Έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έλαβαν χώρα σε όλα τα σχολεία του Δήμου Φλώρινας και παρεμβάσεις καθημερινές επιτελούνταν με το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε δεκάδες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών  μονάδων, με την υλοποίηση των οποίων θα είχαν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.590.300€. Δυστυχώς, οι μελέτες αυτές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έμειναν ακριβώς εκεί που τις αφήσαμε: στα συρτάρια του Δήμου.

Η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο είναι η Παιδεία, και όπως αποδείξαμε εκεί εστιάσαμε και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, αλλά και τώρα από τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου, καθιστώ σαφές ότι στον χώρο της Παιδείας θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Προτεραιότητά μας είναι η ένταξη όλων των μελετών ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες θέρμανσης και κατανάλωσης ενέργειας αυτών, ώστε οι μαθητές, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, να απολαμβάνουν το δώρο της μάθησης σε ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον.

Επίσης, στοχεύουμε στο να υλοποιηθούν και επιπρόσθετες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολικών μονάδων, ώστε κάθε σχολείο του Δήμου μας, από το μεγαλύτερο ως το πιο μικρό, να ανταποκρίνεται σε διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα. Επιπρόσθετα, θα ολοκληρώσουμε και τις παρεμβάσεις στο κέντρο «Δήμητρα», το οποίο παραχωρήθηκε το 2019 στον Δήμο Φλώρινας από το ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με σκοπό να στεγαστεί εκεί το ΕΕΕΕΚ Φλώρινας, αφού μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για αυτό.

Τέλος, το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο οποίο είχαμε εντάξει  έργα για τις σχολικές μας μονάδες, ύψους περίπου ενός εκατομμύριου εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.600.000,00 €) οφείλουμε να το ενεργοποιήσουμε ξανά, αφού ελάχιστα έργα υλοποιήθηκαν από αυτό το Πρόγραμμα.

Τα δεδομένα στην περιοχή μας έχουν αλλάξει σημαντικά. Πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως σε Τοπικές Κοινότητες, επειδή έχει μειωθεί σημαντικά ο μαθητικός τους πληθυσμός, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και πολλές οικογένειες κατοικούν πλέον στην πόλη, με αποτέλεσμα στις σχολικές μονάδες της πόλης να συγκεντρώνεται υψηλός αριθμός μαθητών. Η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, για να υπάρξει καλύτερη αριθμητική κατανομή των μαθητών, οι χώροι να προσφέρονται για τις σύγχρονες ψηφιακές διαδικασίες και να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες μάθησης για τους μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο έργο τους μέσα σε κατάλληλες παιδαγωγικές συνθήκες.

Σήμερα, αλλά και στο εγγύς μέλλον, η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, οι διαδραστικοί πίνακες και τα οργανωμένα σύγχρονα εργαστήρια υπολογιστών και φυσικών επιστημών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διδασκαλία και για την υλοποίηση εργασιών από τους μαθητές. Στους άμεσους στόχους μας είναι η υποστήριξη όλων των σχολείων στην απόκτηση των παραπάνω ψηφιακών και επιστημονικών αγαθών. Επίσης, η εκπόνηση μαθημάτων από το σπίτι έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κοστολόγιο για κάθε οικογένεια. Η επέκταση του δικτύου Wi-Fi σε κάθε γωνιά του Δήμου και σε κάθε κοινοτικό κατάστημα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ώστε ο κάθε μαθητής να έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι υποψήφιοι του συνδυασμού «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ», ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στη διάθεση όλων σας, με τη διαβεβαίωση ότι θα πράξουμε τα μέγιστα, προκειμένου να υποστηρίξουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να ολοκληρώνουν με επιτυχία κάθε σχολική χρονιά.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με έμπνευση, δημιουργία, πλούσια μορφωτικά αγαθά και απόδοση έργου!

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας

Γιάννης Βοσκόπουλος