Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η παγκόσμια ημέρα της Γης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, αποτελεί ένα καμπανάκι αφύπνισης, μια κρίσιμη υπενθύμιση ότι οι πόροι του Πλανήτη μας δεν είναι ανεξάντλητοι κι ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την άλογη χρήση τους, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η κλιματική κρίση και οι καταστροφικές συνέπειές της, έχουν χτυπήσει με βία την πόρτα μας.  Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, με τα ακραία φαινόμενα να γίνονται ολοένα συχνότερα και εντονότερα.

Εδώ και λίγα χρόνια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Το ατμοσφαιρικό όζον μειώνεται, η βιοποικιλότητα χάνεται, οι προμήθειες γλυκού πόσιμου νερού ελαχιστοποιούνται, η υποβάθμιση του εδάφους αυξάνεται δραματικά.

Κι όμως, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που έγκεινται στην καύση ορυκτών καυσίμων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι παγκόσμιες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τις συγκεντρώσεις τους να βρίσκονται σε θεόρατα επίπεδα, σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ταβάνι του. Η Ευρώπη βιώνει το ένα θερμότερο καλοκαίρι μετά το άλλο, με τις θερμοκρασίες να σπάνε συνεχώς τοπικά και εθνικά ιστορικά υψηλά. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται διαρκώς και οι συνέπειες είναι πλέον παραπάνω από εμφανείς.

Ο Δήμος Αμυνταίου, πιστά προσηλωμένος στην αυτονόητη βεβαιότητα πως η υγεία του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με την υγεία μας, δεν αρκείται μόνο στις αφορμές που δίνουν οι παγκόσμιες ημέρες, μα συμμετέχει σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η Γη είναι το σπίτι μας και το πολυτιμότερο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να την προστατεύσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ