Μήνυμα νίκης από τον υποψήφιο δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη: “Η ψήφος σας είναι συμβόλαιο δέσμευσης και τιμής για εμάς”

«Δεν θα μετανιώσετε στιγμή για την ψήφο σας. Η επιλογή σας είναι συμβόλαιο δέσμευσης και τιμής για εμάς. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε αξίες και όχι αξιώματα, ιδέες και όχι ιδεολογίες. Είμαστε εδώ από εσάς, για εσάς».

Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος Φλώρινας και εκ νέου υποψήφιος, Βασίλης Γιαννάκης, έστειλε μήνυμα νίκης του συνδυασμού «Φλώρινα τόπος ζωής μας» στις προσεχείς εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Σε μια ενθουσιώδη εκδήλωση, γεμάτη παλμό, και παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του συνδυασμού, ο κ. Γιαννάκης παρουσίασε τόσο το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής, όσο και το όραμά του για την επόμενη πενταετία.

Η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από τα έντονα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, που με την παρουσία τους έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ανανέωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Βασίλη Γιαννάκη για την επόμενη πενταετία.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Βασίλη Γιαννάκη:

«Φλωρινιώτισσες και Φλωρινιώτες,

Φίλες και φίλοι του συνδυασμού «Φλώρινα, τόπος ζωής μας»,

Αγαπημένοι μου συνδημότες,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου και αυτή την καταπληκτική υποδοχή. Είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ όλες και όλοι ξανά, μαζί, σαν μια γροθιά 4 χρόνια μετά τον θρίαμβο των εκλογών του 2019 και μόλις δύο 24ωρά μακριά από τη νέα μεγάλη Νίκη του συνδυασμού μας.

Όλες και όλοι μαζί! Εδώ, στην καρδιά της Φλώρινας, στην κεντρικότερη πλατεία του Δήμου μας, πιο πολλοί, πιο δυνατοί από ποτέ, με περισσότερη εμπειρία και γνώση, έτοιμοι για τη νέα θητεία που ανοίγεται μπροστά μας. Αποφασισμένοι και σίγουροι, έτοιμοι να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας, να ανανεώσουμε τη σχέση εντιμότητας και σιγουριάς που έχουμε δημιουργήσει αυτή την 4ετία.

Η νίκη του συνδυασμού μας είναι κοντά.

Η σημερινή σας παρουσία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και ο παλμός, τα φωτεινά σας πρόσωπα, τα χαμόγελά σας δείχνουν την πίστη σας στο όραμά μας, στο πρόγραμμά μας για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.

Η αγάπη σας με συγκινεί και με γεμίζει δύναμη!!

Σας ευχαριστώ!

Πριν 4 χρόνια στην τότε κεντρική προεκλογική μου ομιλία είχα πει «η καρέκλα του δημάρχου για μένα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή, είναι απόφαση ζωής». Αυτή ήταν και αυτή είναι η πολιτική μου πυξίδα. Αυτή ήταν και αυτή είναι η πολιτική μου διαδρομή. Είμαι εδώ από εσάς, για εσάς, και νιώθω ευλογημένος που κατάφερα να σας υπηρετήσω τα προηγούμενα χρόνια. Σας ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Περάσαμε πολλά αυτά τα  χρόνια.

Κρίσεις που δοκίμασαν τις αντοχές μας, τα αντανακλαστικά μας, τη συνοχή μας.

Κρίσεις πρωτόγνωρες για ολόκληρο τον κόσμο,

κρίσεις που φυσικά επηρέασαν σημαντικά και το μέλλον της περιοχής μας.

Αρχικά η απολιγνιτοποίηση, όπως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας καλούσε να λάβουμε γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις,• αλλάζοντας το ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας, ώστε να διασφαλίσουμε το πέρασμα στην μεταλιγνιτική εποχή όσο γίνεται δικαιότερα και ομαλότερα. Ακολούθησε η έξαρση της πανδημίας- που δίχως συζήτηση- επέτασσε αποκλειστικά και μόνο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αρωγή των πιο ευάλωτων συνδημοτών μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πάγωμα κάθε παραγωγικής διαδικασίας για 2.5 χρόνια υπό την σκιά των διαρκών lockdown.

Με το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα, η ενεργειακή κρίση εκτίναξε στα ύψη τις τιμές και τα κόστη, με αποτέλεσμα προγραμματισμένα έργα να καθυστερήσουν λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο σκηνικό, μπορείτε να προσθέστε τα κακώς κείμενα και τις αδικαιολόγητες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που μας κληροδότησε έναν επιπλέον όγκο προβλημάτων.

Απέναντι σε αυτό το πλέγμα των προκλήσεων  ποτέ μας δεν δειλιάσαμε.

Ποτέ μας δεν κάναμε πίσω.

Ποτέ μας δεν τις επικαλεστήκαμε ως άλλοθι για να κρυφτούμε στα δύσκολα ή για να δικαιολογήσουμε δικές μας αδράνειες, παραλείψεις, αδυναμίες, λάθη. Άλλωστε λάθη δεν κάνει, μόνο όποιος δεν δουλεύει και δεν προσπαθεί.

Βγήκαμε μπροστά. Σχεδιάσαμε, προσαρμοστήκαμε διεκδικήσαμε. Και τελικά πετύχαμε.

Κερδίσαμε δύσκολα πολιτικά στοιχήματα.

Συγκρουστήκαμε με πεπαλαιωμένες καταστάσεις και αντιλήψεις.

Οι κρίσεις αυτές έδειξαν πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πως πρέπει πάντα να ετοιμαζόμαστε για αυτό που δεν περιμένουμε. Μας έκαναν σοφότερους και ικανότερους. Μας δίδαξαν πως η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση θα πρέπει να είναι κυρίαρχες έννοιες στις πολιτικές μας.

Γιατί, για μας η πολιτική δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι πάνω από όλα ήθος, σεβασμός στο συνάνθρωπο και ευθύνη.

Φίλες και φίλοι,

Κάναμε πολλά, έχοντας πάντα την επίγνωση πως ποτέ δεν φτάνουν.

Παραλάβαμε έναν Δήμο παρία και ουραγό των αυτοδιοικητικών εξελίξεων. Έναν Δήμο όμηρο των χρεών, έναν Δήμο έρμαιο της αδιαφορίας, της αναξιοκρατίας και της αδικίας. Έναν Δήμο απαξιωμένο.  Την 1/9/2019, όταν και αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή, η οικονομική κατάσταση ήταν ζοφερή. Τα χρέη έφταναν στα 7.000.000 εκ. ευρώ. Δεν είχαμε κτηματολόγιο, δεν διαθέταμε μητρώο υλικών, κάτι που έχει και η πιο μικρή επιχείρηση. Ο Δήμος δεν ήξερε τα περιουσιακά του στοιχεία! Τα αυτοκίνητα του ήταν ασφαλισμένα στη Δράμα, τα σέρβις γίνονταν στην Πτολεμαΐδα και για ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητα πήγαιναν στην Καστοριά.

Τι καταφέραμε;

Έναν Δήμο που δεν χρωστάει πουθενά.

Έναν Δήμο που για πρώτη φορά στην ιστορία του ως καλλικρατικός έχει δύο θετικούς ισολογισμούς.

Έναν Δήμο που αύξησε το τεχνικό του πρόγραμμα 660% από τα 4.5 εκ. ευρώ το 2019 στα 29.6 εκ ευρώ το 2023.

Έναν Δήμο που κατάφερε εντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ.

Δε θυμάμαι αν σε κάποια άλλη στιγμή της ιστορίας της πόλης μας και των χωριών μας έχουν επενδυθεί τόσα χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ένα ποσοτικό αποτέλεσμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και θα συνεχίσει ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνεται απτό ως έργο.

Αναστρέψαμε τη μίζερη εικόνα του Δήμου μας και θέσαμε την πόλη και τους οικισμούς ξανά στον χάρτη της θετικής δυναμικής. Στον χάρτη της ανάπτυξης, στον χάρτη της προόδου.

Όλα αυτά που πετύχαμε δεν έγιναν με αυτοματισμό, δεν προέκυψαν στην τύχη, δεν αποτέλεσαν δώρα της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης προς τον Δήμο Φλώρινας. Είναι αποτέλεσμα σκληρής, μεθοδικής και επίμονης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας όπου η πολιτική διεκδίκηση συνοδεύονταν από την προγραμματική και επιστημονική τεκμηρίωση.

Πετύχαμε έργα εμβληματικά.

Κορυφαίο όλων, αυτό της θέρμανσης. Η ανάπτυξη των δικτύων του Φ.Α. στην πόλη της Φλώρινας και σύντομα η επέκτασή του και στους οικισμούς μας δίνει οριστική λύση στο μείζον θέμα της περιοχής μας. Μάλιστα, εξασφαλίσαμε και 100% επιδότηση εγκατάστασης και είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Ο μοναδικός!

Αν αυτό δεν είναι πολιτική επιτυχία και δείγμα σκληρής δουλειάς, τεκμηριωμένου λόγου και διεκδίκησης, τότε ποιο είναι;

Μήπως η τηλεθέρμανση που επί 17 ολόκληρα χρόνια σαν άλλο γιοφύρι της Άρτας το πρωί την χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν; Για να είμαστε και λίγο σοβαροί! Την τηλεθέρμανση όλοι την θέλαμε, αλλά όταν ήταν η ώρα της. Δυστυχώς για όλους μας μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει ΤΙΠΟΤΑ.

Τίποτα απολύτως!

Ένας εξωτερικός αγωγός που αποτελούσε ένα μικρό μέρος του 1ου από τα 11 συνολικά υποέργα του έργου.

Ένα από τα 11! Πού είναι τα υπόλοιπα; Λέει κανείς κάτι για αυτά; Απόλυτη σιωπή. Ενοχική σιωπή, θα έλεγα.

Αναρωτιούνται σήμερα ειρωνικά και αυτάρεσκα ως φωτεινοί παντογνώστες, μα πώς λειτουργεί στο Αμύνταιο; Πώς λειτουργεί στις Σέρρες; Η αφέλεια στα όρια της παραπλάνησης για άτομα που θέλουν να διοικήσουν!

Η απάντηση είναι ότι σε αυτές τις περιοχές η τηλεθέρμανση είχε γίνει ΗΔΗ την εποχή που εδώ κάποιοι ήταν ανίκανοι να την φτιάξουν. Για αυτό λειτουργεί σήμερα εκεί και την στερούμαστε εμείς εδώ!

Και για τα χωριά μας βέβαια ούτε λόγος.

Ας τελειώνει μια για πάντα αυτό το κενό αφήγημα. Την τηλεθέρμανση την έθαψαν, αυτοί που σήμερα λένε πως θα την αναστήσουν. Έχουν ευθύνες, έχουν και ονοματεπώνυμο. Και δυστυχώς για αυτούς οι Φλωρινιώτισσες και οι Φλωρινιώτες θυμούνται και γνωρίζουν πολύ καλά το τί έγινε…

Εμείς δεν ολιγωρήσαμε. Εξασφαλίσαμε ένα δίκτυο Φ.Α. διπλάσιο της τηλεθέρμανσης. Ένα δίκτυο που μπορεί να υποστηρίξει και μικτό καύσιμο. Να γίνει, δηλαδή, ένα πράσινο έργο.

Και δεν σταματήσαμε εδώ. Επειδή θέλουμε έναν Δήμο ισότιμο, στον οποίο ο κάθε συνδημότης μας θα απολαμβάνει τα ίδια προνόμια, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την εγκατάσταση αντλιών θέρμανσης με φ/β και μπαταρίες αποθήκευσης αποκλειστικά για τα χωριά μας, όπου δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί το δίκτυο του αερίου.

Ό,τι θέσαμε ως στόχο σταδιακά γίνεται έργο.

Το διυλιστήριο στο Φράγμα της Τριανταφυλλιάς λύνει το θέμα της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, που για χρόνια μας ταλαιπωρεί. Το έργο για πρώτη φορά εντάχθηκε το 2020. To ίδιο ισχύει και για την εγκατάσταση των Φ/Β στον βιολογικού καθαρισμό.  Δικά μας έργα προσπαθούν να το οικειοποιηθούν μήπως δώσουν λίγη σημασία στην ανυπαρξία τους.

Δεν πειράζει, θα λάβουν την Κυριακή την απάντησή τους…

Για το διυλιστήριο, λοιπόν, έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία και προχωράει η κατασκευή του. Το υποσχεθήκαμε, το μελετήσαμε, το στηρίξαμε και το υλοποιούμε.

Υλοποιούμε άμεσα και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Η αλήθεια για το Κολυμβητήριο Φλώρινας είναι μία και είναι αδιαμφισβήτητη. Η διοίκησή μας ξεμπλόκαρε την διαδικασία που είχε κολλήσει από το 2016, ολοκλήρωσε την παραχώρηση του κολυμβητηρίου στο Δήμο μας και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου της ενεργειακής του αναβάθμισης από το Πράσινο Ταμείο. Μετά το άνοιγμα των προσφορών την περασμένη εβδομάδα, το έργο βρίσκεται σε στάδιο επιλογής αναδόχου.

Την ώρα που άλλοι «πυροβολούν» με άσφαιρα και ελλιπή αποσπάσματα εγγράφων, εμείς σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και πώς θα το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα των Φλωρινιωτών, των φοιτητών και των επισκεπτών.  Μετά από 17 χρόνια από την κατασκευή του, το κολυμβητήριο θα δοθεί σε χρήση, φέροντας την σφραγίδα της διοίκησης μας.

Παράλληλη πορεία είχε και η διεκδίκηση της παραχώρησης του χώρου της άνω μπουάτ 38 στρεμμάτων, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη ανάπλαση δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου ψυχαγωγίας, που αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλους τους Φλωρινιώτες επί δεκαετίες. Ήδη έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή του με χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

Μια ακόμα περιοχή παρέμβασης, που βρίσκεται σε φάση ανάπλασης είναι και το παραποτάμιο τμήμα από το ύψος των Δικαστηρίων Φλώρινας έως την οδό Βουκεφάλα. Το έργο υλοποιείται και θα αλλάξει πλήρως την όψη της περιοχής. Μάλιστα, στόχος είναι η ανάπλαση να επεκταθεί και να ενωθεί με το έργο της Άνω Μπουάτ, δίνοντας έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα σε ολόκληρη την πόλη.

Ο Δήμος μας αλλάζει και τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία.

Παρεμβάσεις κάναμε ακόμα και προς όφελος των μικρών μας συνδημοτών. Πρώτα από όλα προχωρήσαμε σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μονάδων, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας να συνεχίζουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους κατά τους χειμερινούς μήνες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων και τα λειτουργικά τους έξοδα. Προχωρήσαμε ακόμα στη δημιουργία και αναβάθμιση νέων παιδικών χαρών σε κοινότητες του Δήμου μας που για χρόνια τις είχαν στερηθεί, ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται το αμέσως επόμενο διάστημα και στις υπόλοιπες κοινότητες, αλλά και μέσα στην πόλη. Στηρίξαμε τα ΚΔΑΠ του Δήμου μας, έχοντας ως βασική αρχή «Κανένα παιδί εκτός των ΚΔΑΠ».

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω και στην επίτευξη της καθ’ υπέρβασην εισαγωγής των μαθητών της τρίτης λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έπληξε την περιοχή μας. Ίσως είναι το επίτευγμα για το οποίο είμαι πιο περήφανος από όλα, πρώτα ως πατέρας και έπειτα ως Δήμαρχος.

Για εμάς ο Δήμος είναι οι άνθρωποί του από τον πιο μικρό συνδημότη μας μέχρι τον πιο μεγάλο.

Για τους γονείς μας, για τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, ανακαινίσαμε τον χώρο του ΚΑΠΗ. Πλέον μπορούν να απολαμβάνουν έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον. Ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας, διευκολύνοντας την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας, και εφαρμόσαμε πιλοτικά και το πρόγραμμα 3 e-λικία. Δράσεις για τις οποίες ο Δήμος μας βραβεύτηκε πανελλαδικά.

Ιδρύσαμε το κοινωνικό πλυντήριο, ενισχύσαμε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, τοποθετήσαμε απινιδωτές σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Με ευαισθησία και αποφασιστικότητα φροντίσαμε και για τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία. Κατασκευάσαμε ράμπες στις σχολικές μονάδες, ενώ εκπονήσαμε συνολική μελέτη για όλο το κέντρο της πόλης, ώστε, εκτός της πλήρους αισθητικής του αναμόρφωσης, να είναι προσβάσιμο και λειτουργικό για όλες και όλους.

Κάνουμε μικρά βήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν Δήμο συνώνυμο της συμπερίληψης και της αλληλεγγύης.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στον τομέα του πολιτισμού. Ενισχύσαμε τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις χριστουγεννιάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις, οι οποίες διήρκησαν από 20 μέρες. Ενώ για πρώτη φορά παρουσιάσαμε παιδικό κινηματογράφο αποκλειστικά για τους μικρούς μας φίλους στα χωριά μας. Σταθήκαμε αρωγοί στους συλλόγους του Δήμου μας, που επιτελούν έργο και προάγουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και καθίστανται φάροι παιδείας.

Τέλος, σε μια εποχή υλισμού και ιδιοτέλειας, εμείς, κάναμε πράξη την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την κοινωνική δράση, μέσα από την ίδρυση και τη λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού. Όραμά μας ο δημότης να αποτελέσει ένα ζωντανό και ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μας και να συμβάλει με αγάπη και μεράκι στην βελτίωση της πόλης και των χωριών μας.  Όποιος θίγει το κίνημα του εθελοντισμού για μικροπολιτικούς σκοπούς στην ουσία προσβάλει τον ίδιο τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια του.

Αν και ξέρω ότι σας κουράζω, θεωρώ καλό κάποια πράγματα να τα υπενθυμίσω, γιατί διακινείται μια καταστοφολογία και ένας μηδενισμός.

Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση είναι παρούσα λάβαμε όλα τα αναγκαία μέσα εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας ανανεώνοντας και ενισχύοντας τον μηχανολογικό στόλο του Δήμου.

Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών με νέας σύγχρονης τεχνολογίας LED, στην τοποθέτηση υπόγειων κάδων, κάδων βιοαποβλήτων και επικίνδυνων υλικών και στην εγκατάσταση σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα των ασφαλτοστρώσεων αρχικά στα χωριά μας και έπειτα εντός του αστικού ιστού.

Σημαντικά βήματα έγιναν και στον τομέα της ψηφιοποίησης του Δήμου με την εγκατάσταση των συστημάτων Ίριδα και σύζευξη 2 στις υπηρεσίες, την καθιέρωση των ζωντανών συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού ραντεβού με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω της νέας και υπερσύγχρονης σελίδας του Δήμου Φλώρινας.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές είναι οι βάσεις μας, αυτά είναι κάποια από τα έργα μας, αυτά είναι τα εχέγγυα μας για το μέλλον. Την επόμενη 5ετία, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο διεκδικητικά, ακόμα πιο ψηλά. Έχουμε ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και εφαρμόσιμο πλαίσιο παρεμβάσεων, που αρθρώνεται σε 5+2 άξονες.

Η νέα μας αυτή προγραμματική πρόταση καλύπτει κάθε φάσμα θεματικής, δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και ολοκληρώνει το όραμά μας για τον Δήμο Φλώρινας, κλείνοντας τον παραγωγικό κύκλο που ξεκίνησε το 2019. Για τη νέα περίοδο προτάσσουμε την ολοκλήρωση των εμβληματικών μας παρεμβάσεων, που έχουν ενταχθεί όπως η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ και η αγροτική οδοποιία, που θα αναμορφώσουν την εικόνα του Δήμου και θα δώσουν νέα πνοή στην καθημερινότητά μας.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διασύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με το τουριστικό προϊόν μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Δήμου. Κεντρική μας παρέμβαση η αναστήλωση και ανάδειξη των αρχοντικών κατά μήκος της παραποτάμιας περιοχής, που αποτελούν το διαχρονικό σημείο αναφοράς για την Φλώρινά μας. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την πρόσκληση προγράμματος «διατηρώ κατ’ οίκων» για την ανακατασκευή τους.  Ξεκινούμε παρεμβάσεις με την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης» πόλης που κάνουν τον Δήμο μας λειτουργικό και προσβάσιμο. Ένας φιλόδοξος, αλλά υλοποιήσιμος στόχος είναι και η κατασκευή νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, αλλά και του εναέριου αναβατήρα Άλωνα-χιονοδρομικό κέντρο.

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε κάνει πολλή δουλειά και έχουμε όραμα, σχέδιο, μα πάνω από όλα όρεξη και μεράκι να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Ποτέ δεν είδαμε τους συνδημότες μας σαν ανθρώπους «δύο ταχυτήτων», διαχωρίζοντάς τους σε μεν και δε. Ποτέ δεν είδαμε την πόλη ανώτερη των κοινοτήτων.

Πορευτήκαμε όλη αυτή την 4ετία με ενωτικό και τεκμηριωμένο λόγο, μακριά από τον διχασμό και τη  τοξικότητα του παρελθόντος. Μακριά από το μικροπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων, μακριά από φωνασκίες και συκοφαντίες. Απέναντι στα ψεύδη απαντούσαμε με το έργο μας, απέναντι στις αοριστίες με τον προγραμματικό μας λόγο, απέναντι στις συκοφαντίες με το ήθος μας.

Εμπνεύσαμε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, αυτόν της ενότητας, της υπευθυνότητας, της συνέπειας. Αυτό μας ξεχωρίζει, αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ομάδα μας, αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ανάγκη η κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

όλη την προηγούμενη περίοδο οι συνυποψήφιοι μας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μηδενίσουν τα πάντα, να αποδομήσουν τη συλλογική μας προσπάθεια και τα αποτελέσματα της.

Αυτοί ήταν, αυτοί είναι. Για αυτό αποδοκιμάστηκαν, για αυτό θα αποδοκιμαστούν.

Απαντάμε λοιπόν:

Το έργο μας είναι εδώ, ορατό και μετρήσιμο. Δεν αποδομείται, δεν εξαφανίζεται όσο και αν το θέλουν.

Το έργο μας είναι εδώ. Αποτιμάται σε εντάξεις, σε δημοπρατήσεις.

Το έργο μας είναι εδώ. Δημιουργεί νέα τοπόσημα, διευρύνει τις υποδομές, ανοίγει νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες.

Τους καλούμε λοιπόν αντί να αναφέρονται σε κάποιες αόριστες χαμένες ευκαιρίες, να μελετήσουν αυτά που πετύχαμε.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά:

Όσο και ενδεχομένως να ακούγεται κοινότυπο, ποτέ δεν ένιωσα πως είμαι ο αυτόκλητος σωτήρας του Δήμου Φλώρινας. Ούτε για μια στιγμή δεν θεώρησα πως χωρίς εμένα η Φλώρινα που αγαπάμε θα καταστραφεί. Ποτέ δεν ένιωσα πως η Φλώρινα μου χρωστά, αντίθετα εγώ της χρωστούσα, της χρωστώ και θα της χρωστώ.

Αυτό που πάντα με παρακινούσε, με πείσμωνε, με θύμωνε ήταν η κατηφορική της πορεία.

Ήταν μια καθημερινότητα όπου όλα γινόταν ευκαιριακά, ασυνάρτητα, άναρχα.

Ωρίμαζε μέσα μου διαρκώς μια απλή σκέψη: να μετακινηθούμε από το «πρέπει να» στο «πάμε να».

ΠΑΜΕ να σηκώσουμε ανάστημα.

Πάμε να τελειώσουμε με ότι μας κρατούσε πίσω.

ΠΑΜΕ να βάλουμε τον πήχη ψηλά, όχι για να περνάμε πιο εύκολα από κάτω αλλά για να περνάμε πάντα από πάνω.

Με αυτή τη σκέψη εκτέθηκα μπροστά σας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Με αυτή τη σκέψη, μου κάνατε την υπέρτατη τιμή να υπηρετήσω την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Να υπηρετήσω τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Μαζί με την ομάδα μου, με μεράκι, πείσμα, διαφάνεια, επιμονή και αστείρευτη διάθεση για διαρκή αλλαγή, πετύχαμε πολλά.

Πάνω από όλα, όμως, πετύχαμε το αυτονόητο. Ξυπνήσαμε την ελπίδα του

«ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ»,

«ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Για την πενταετία που έρχεται θέλω να μου δώσετε μια καθαρή εντολή για να συνεχίσω…, για να συνεχίσουμε.

Μια καθαρή εντολή.

Νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Να πάμε ακόμη πιο μπροστά,

Για έναν Δήμο ανοιχτό, πράσινο, φιλικό, καθαρό, και προσβάσιμο.

Για ένα Δήμο τολμηρό, που μπορεί να αλλάζει χωρίς να φοβάται. Που μαθαίνει από τα λάθη του, που είναι ικανοποιημένος από τις επιτυχίες του. Που όλες οι γειτονίες του απ’ άκρη σ’ άκρη κινούνται στην ίδια ταχύτητα.

Την Κυριακή έχετε μπροστά σας ένα κρίσιμο ερώτημα: Θέλουμε σιγουριά, σταθερότητα και συνέπεια ή αναξιοκρατία, πελατειακές σχέσεις και συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες;

Την Κυριακή αποφασίζουμε τι είδους Δημοτική Αρχή θέλουμε, αλλά κυρίως αποφασίζουμε τι είδους δημότες θέλουμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ανεξάρτητοι, ισότιμοι και παραγωγικοί στον τόπο μας ή εξαρτημένοι και παρασυρμένοι από ιδιοτελή συμφέροντα;

Η ψήφος είναι ζήτημα ευθύνης. Δεν υπάρχει χώρος για επιπολαιότητα και πειραματισμούς.

Κυριακή ψηφίζουμε,

Δευτέρα συνεχίζουμε.

Όλοι μαζί σε μια αδιαίρετη αλυσίδα προσφοράς για την Φλώρινα.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ, αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακουστεί σε κάθε σπίτι. Αυτό θα είναι και το μήνυμα το βράδυ της Κυριακής.

Μήνυμα ΝΙΚΗΣ, μήνυμα ελπίδας.

Σας διαβεβαιώνω, δεν θα μετανιώσετε στιγμή για την ψήφο σας. Η επιλογή σας είναι συμβόλαιο δέσμευσης και τιμής για εμάς.

Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε αξίες και όχι αξιώματα, ιδέες και όχι ιδεολογίες.

Είμαστε εδώ από εσάς, για εσάς.

Ψηφίστε τον συνδυασμό μας, που αποτελείται από άτομα έμπειρα και νέα, από κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα, με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Πάμε να σηκώσουμε τον τόπο μας ακόμα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ και με τη ΝΙΚΗ».