«Με ευγνωμοσύνη για τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητο»

του Υποψήφιου Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου  

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέφτηκα την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023, τον εκλεκτό Ποιμενάρχη μας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κύριο Θεόκλητο, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας. Η αγάπη και η βαθιά εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη εδώ και πολλά χρόνια, εφόσον με συνδέει μαζί του δυνατός πνευματικός δεσμός.

Η επίσκεψη αυτή είχε μια διαφορετική χροιά και μια βαρύνουσα σημασία για μένα, εφόσον η ευλογία του Σεβασμιοτάτου είναι για μένα το υπέρτατο στήριγμα, αλλά και γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα συγκινητικές, εφόσον ο Μητροπολίτης μας κλείνει τον κύκλο της Αρχιερατικής Ποιμαντορίας του με την παραίτησή του και την εκούσια απόσυρσή του, η οποία έχει φέρει θλίψη σε όλους μας.

Για τον λόγο αυτόν, πέρα από τον εξαιρετικό διάλογο που είχαμε κατά την επίσκεψή μου και εκτός από την προσωπική μου κατάθεση ψυχής στον ίδιο, ένιωσα την έντονη ανάγκη να του απευθύνω και δημόσια την ευγνωμοσύνη μου για την προσφορά του σε όλους μας.

Γιατί ο Μητροπολίτης μας, ο Πατέρας Θεόκλητος, όπως τον αποκαλούμε εμείς τα παιδιά του, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Χριστιανούς, καθώς ο βίος και η συμπεριφορά του χαρακτηρίζονται από σεμνότητα, ήθος και το βασικότερο όλων, αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι ένας Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, που όχι μόνο διδάσκει τον Λόγο του Κυρίου, αλλά τον ακολουθεί κατά γράμμα, προσφέροντας το ζωντανό παράδειγμά του στην κοινωνία.

Στα 55 χρόνια της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς του Ποιμενάρχη μας, ως Αρχιμανδρίτη τα 32 έτη και ως Μητροπολίτη τα τελευταία 23 έτη, υπήρξαμε όλοι μας ευλογημένοι καθώς είχαμε τη χαρά και το προνόμιο να τον έχουμε στον τόπο μας, ακούραστο και ανιδιοτελή, με πλούσιο και πολύπλευρο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο.

Με τη βοήθεια του Θεού, των δραστήριων ιερέων του και των πολλών συμπολιτών μας, που στηρίζουν το θεάρεστο έργο του, προσέφερε και θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να προσφέρει την πλούσια εμπειρία του, την εμπνευσμένη δράση του και την ανιδιοτελή αγάπη του προς όλους μας.

Η καταξίωσή του, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύει περίτρανα την ικανότητά του, την αγιοσύνη του και την αγάπη του για την Ορθοδοξία. Σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, που συνορεύει με δύο χώρες, καταφέρνει να διατηρεί έντονο το στίγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης μας, είναι ένας Άγιος άνθρωπος, όπως σοφά τον αποκάλεσε στην ομιλία της χειροτονίας του, ο επί πολλά έτη Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος! Η Φλώρινα είναι ευλογημένη, καθώς ο Θεός έφερε στα μέρη της τόσο τον Μακαριστό Γέροντα Αυγουστίνο Καντιώτη, όσο και το εκλεκτό πνευματικό του τέκνο, τον Σεβασμιότατο κύριο Θεόκλητο, ο οποίος αγάπησε την περιοχή μας σαν αληθινή πατρίδα του, μόχθησε και αγωνίστηκε για αυτήν.

Είμαι ευτυχής, γιατί η συνεργασία μου μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, ως Νομάρχης, αρχικά, και ως Δήμαρχος Φλώρινας στη συνέχεια, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, ως ιδιώτης Μηχανικός, ήταν εξαιρετική. Χαίρομαι που τον υποστήριξα απεριόριστα μέσα από τις θεσμικές μου αρμοδιότητες στο πλούσιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο του, στη βελτίωση της λειτουργίας των υποδομών των Εκκλησιών και των Ιερών Μονών μας, καθώς και στη δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού κτιρίου, που λαμπρύνει το κέντρο της πόλης μας.

Ο ίδιος πάντα δεκτικός, με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις, με μοναδικό γνώμονα το καλό της περιοχής μας, ήξερε να δημιουργεί πάντα το πλαίσιο για μια διαρκή αγαστή και καρποφόρα συνεργασία, χωρίς συγκρούσεις και προβλήματα. Και σε κάθε αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της περιοχής μας, ο Μητροπολίτης μας ήταν και θα είναι πάντα πρωτοπόρος και δυναμικός, να στηρίζει και να ευλογεί τους αγώνες μας και να μάχεται στο πλευρό μας, με τη φυσική του παρουσία, με τον λόγο του, με τη γραφίδα του.

Τον συγχαίρω για άλλη μια φορά για το πλούσιο εκκλησιαστικό και πνευματικό έργο του! Εγκαίνια Ιερών ναών, Εκκλησιαστικά Συνέδρια, σπουδαίες εκδηλώσεις, εκδόσεις σημαντικών τόμων για τον Πολιτισμό και την Ορθόδοξη παράδοση της περιοχής, δημιουργία νέων Ιερών Μονών, σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και υποστήριξη των αναξιοπαθούντων της περιοχής ευθύνης του, πολλά καθημερινά συσσίτια της Εκκλησίας, οικονομική στήριξη συμπολιτών μας, λειτουργία υποστηρικτικών δομών και ιδρυμάτων, όπως το Γηροκομείο και το Κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών «Η Αγία Σωσσάνα» και άλλα, είναι κάποια από τα πολλά σημαντικά έργα του.

Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να του δίνει ακλόνητη υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα, μακροημέρευση και να ευλογεί πάντα τις σπουδαίες κι εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του προς δόξαν της Ορθοδοξίας. Του απευθύνω για μια ακόμη φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου και το πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την προσφορά του σε όλους μας και για τα έργα του που έχουν σφραγίδα τον Λόγου του Θεού και μέτρο την άκαυτη βάτο της αγάπης του!

Πολλά τα έτη σας, Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη μας, κ. Θεόκλητε!

Γιάννης Βοσκόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας