Ο Στέφανος Μπίρος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ΠΕ Φλώρινας

Την υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου ανακοίνωσε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, σήμερα 8.4.2023 σε συνέντευξη τύπου.

Ανατρεπτικός και πέρα από τις κομματικές γραμμές ο κ. Μπίρος αναφέρθηκε με επιμονή στην επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, των ορυχείων και την «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ για την μείωση της ανεργίας στην περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας .  «Ο στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η διατήρηση λειτουργίας των μονάδων και των ορυχείων. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η ανάπτυξη της περιοχής μας μπορεί να γίνει πράξη με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Κατηγόρησε την παρούσα περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Κασαπίδη για «εκκωφαντική ολιγωρία» και για επιλογές που υπονομεύουν την ανάπτυξη της περιοχής μας.  «Σε σχέση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας είχαμε δρομολογήσει την εξέλιξη του έργου. Είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο οι διαδικασίες. Τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Απολύτως τίποτα. Η ολιγωρία αυτή είναι εκκωφαντική. Αντίθετα άλλα έργα μικρότερου αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας χρηματοδοτήθηκαν από την περιφερειακή αρχή υπονομεύοντας για άλλη μια φορά την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Αναφέρθηκε στην δημιουργική θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, περίοδο κατά την οποία έδωσε δείγματα γραφής καθώς και στα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της ΠΕ Φλώρινας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναλυτικά στη συνέντευξη του είπε:

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του τοπικού τύπου καλημέρα σας. Σας καλωσορίζω στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου που δίνω ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Φλώρινα. Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή παρουσία σας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω πρώτα με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική γραμματεία του κόμματος για την τιμή να με τοποθετήσουν ως υποψήφιο βουλευτή της Π.Ε Φλώρινας στις επερχόμενες εκλογές. Σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα, η αλλαγή πολιτικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία. Η ευκαιρία που μου δίνεται να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική γιατί πιστεύω πως ο τόπος μας το έχει μεγάλη ανάγκη.

Το σύνθημά μας γι’ αυτές τις εκλογές είναι ένα και δυνατό. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ. Μιλάμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη. Γιατί δεν γίνεται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να μην μπορούν να ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Όπως δεν γίνεται να στερούνται βασικά αγαθά και δικαιώματα, όπως η δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ή το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγαση, και την ίδια ώρα οι λίγοι και «εκλεκτοί» να κερδοσκοπούν εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Το κρίσιμο είναι μέχρι τις εκλογές στις 21 Μάη, να κουβεντιάσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία. Να μιλήσουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για το υπέρογκο κόστος των καυσίμων, για το νερό που ιδιωτικοποιείται, για τις αυξήσεις στις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, για την ακρίβεια στα είδη καθημερινής κατανάλωσης, για τον πληθωρισμό που τσακίζει τις όποιες υποτιθέμενες αυξήσεις στα εισοδήματα των συμπολιτών μας, για την αισχροκέρδεια στην αγορά. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος.

Ταυτόχρονα, ο στόχος μας είναι να επικρατήσει η δικαιοσύνη σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Να μπει τέρμα στον αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία παρακολουθεί τους πάντες, από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα ίδια της τα στελέχη, και που απαντά σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση με αυταρχισμό και καταστολή.

Έχοντας μια πολιτική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως έχοντας ζήσει και εργαστεί στη Φλώρινα, γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία του νομού μας. Ως Αντιπεριφερειάρχης προσπάθησα να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις να επιλυθούν πολλά από αυτά. Σε κάποια τα καταφέραμε. Σε κάποια άλλα δεν προλάβαμε να φτάσουμε στον στόχο μας.

Έχω συνειδητοποιήσει, λοιπόν, ότι ειδικά η περιοχή μας έχει υποστεί μια βάναυση οικονομική και όχι μόνο υποβάθμιση. Ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί, τα νέα παιδιά έχουν φύγει είτε στο εξωτερικό είτε σε άλλες πόλεις για να εργαστούν. Ζούμε στο τριεθνές και αυτό δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια μας περιθωριοποιούν όλο και περισσότερο έναντι γειτονικών νομών αλλά και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων. Ζούμε σε μια περιοχή με κομβικό χαρακτήρα, με τα σύνορα, με πλούσια πολιτιστική παράδοση, με φυσικό περιβάλλον, με πλούσιο υπέδαφος και κυρίως με άξιους και εργατικούς ανθρώπους. Δεν μπορούμε όμως να αναδείξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα.

Ως Αντιπεριφερειάρχης του νομού όλες μας οι αποφάσεις και οι πολιτικές ήταν με σκοπό το συμφέρον του τόπου. Στην ουσία οριοθετήσαμε για πρώτη φορά τις ανάγκες και του στόχους. Ξεκινήσαμε από μηδενική βάση να χαράξουμε την στρατηγική ανάπτυξης του τόπου μας. Είχαμε όμως δίπλα μας τότε μια κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά, μας άκουσε και μας βοήθησε.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

Ο στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η διατήρηση λειτουργίας των μονάδων και των ορυχείων. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η ανάπτυξη της περιοχής μας μπορεί να γίνει πράξη με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία. Με την βίαιη απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σήμανε και το τέλος της ανάπτυξης ολόκληρης της περιφέρειας. Τα 900 εκατομμύρια του ταμείου δίκαιης μετάβασης είναι ψίχουλα μπροστά στον κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων που είχε η ΔΕΗ στην περιοχή. Έχουν χαθεί χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας με μηδενικές προοπτικές για ανάπτυξη σε άλλους τομείς. Το θέμα της λιγνιτικής παραγωγής χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση εκ θεμελίων. Και κυρίως χρειάζεται την τοπική κοινωνία όρθια. Η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι στηρίζεται έμπρακτα από την πολιτεία. Είχαμε θεσπίσει ως περιφερειακή αρχή το ειδικό τιμολόγιο με σημαντική έκπτωση στο ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την τοπική κοινωνία που έχει σηκώσει εδώ και δεκαετίες το βάρος της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Σε σχέση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας είχαμε δρομολογήσει την εξέλιξη του έργου. Είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο οι διαδικασίες. Τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Απολύτως τίποτα. Η ολιγωρία αυτή είναι εκκωφαντική. Αντίθετα άλλα έργα μικρότερου αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας χρηματοδοτήθηκαν από την περιφερειακή αρχή υπονομεύοντας για άλλη μια φορά την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Επίσης να αναφέρω ότι δεν έχει προχωρήσει ούτε το έργο της καινούργιας χάραξης του οδικού δικτύου Φλώρινας Βίγλας. Παραδώσαμε μια ώριμη μελέτη για το χιονοδρομικό, πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, έτοιμη για να ενταχθεί στο πρόγραμμα και δεν προχώρησε ούτε αυτό. Είχε συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της σήραγγας στο Περβάλι από τη διαχειριστική αρχή μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και δεν προχώρησε σε κανένα επίπεδο. Όλα αυτά που αναφέρω τα είχαμε δρομολογήσει και δεν έχει γίνει τίποτα.

Σε όλα χαμένοι δηλαδή.

Σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα – Μπίτολα: Πρόκειται για ένα έργο σχεδόν έτοιμο, που είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται ελάχιστες παρεμβάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ειδικότερα, χρειάζονται εργασίες αποκατάστασης του σταθμού Ν. Καυκάσου, με μικρό σχετικά κόστος και η δημιουργία τελωνειακού σταθμού. Από τις ενέργειες εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα. Τελικά οι λόγοι της μη ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης είναι μόνο τεχνικοί, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ή μήπως καθαρά πολιτικοί;

Σε σχέση με τον τομέα της αγροτικής παραγωγής οι μελέτες και η χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων είχαν προχωρήσει από εμάς ενώ δρομολογήθηκαν και αναδασμοί σε δέκα τοπικές κοινότητες. Αυτά έγιναν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την διάνοιξη του Μεθοριακού Σταθμού στον Λαιμό Πρεσπών, ένα έργο με μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Ως περιφερειακή αρχή προχωρήσαμε τότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση. Καταφέραμε να εντάξουμε το έργο αξίας 5 εκατομμυρίων στο Interreg. Επί της παρούσας κυβέρνησης το έργο έχει παγώσει πλήρως. Δεν έχουν προχωρήσει σε απορρόφηση των κονδυλίων. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη χωρίς όμως κανείς να μας λέει το γιατί. Γιατί με αυτές τις πολιτικές αφήνουν την περιοχή μας εγκλωβισμένη; Ποιος δεν θέλει να ολοκληρωθεί αυτό το έργο; Τελικά απ΄ότι φαίνεται είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τα κλειστά σύνορα παντού.

Κεφάλαιο Πανεπιστήμιο: η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που αναβάθμισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η Φλώρινα πήρε τρεις νέες σχολές. Το Τμήμα Ψυχολογίας λειτούργησε άμεσα. Τα δύο άλλα τμήματα της σχολής Γεωπονικών Σπουδών η παρούσα κυβέρνηση τα πάγωσε. Δεν λειτούργησαν ποτέ. Κατήργησαν και τα τμήματα διετούς φοίτησης που ιδρύθηκαν πανελλαδικά. Ως Περιφερειακή Αρχή τότε εντάξαμε σε χρηματοδότηση την κτιριακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στη Φλώρινα, η οποία τώρα μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αντίθετα η πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη ολοκληρώθηκε. Γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση; Επίσης σήμερα υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του νέου κτιρίου της σχολής Καλών Τεχνών αλλά και στο κτίριο της Αγίας Όλγας.

Επίσης στην περιοχή του Αμυνταίου είχαμε προχωρήσει στη συνέχιση του έργου της Τηλεθέρμανσης μέσω της νέας μονάδας βιομάζας. Έργο που ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την υδροδότηση του Δήμου Αμυνταίου. Το έργο, ύψους 10.5 εκ. ευρώ, αφορά όλες τις τοπικές κοινότητες στην λεκάνη της Χειμαδίτιδας, την πόλη του Αμυνταίου και την Τ.Κ. Κέλλης. Πρόκειται για σοβαρά έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών στην περιοχή του Αμυνταίου και για τα οποία είμαι και προσωπικά περήφανος που προχωρήσαμε.

Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα έργα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχαν υλοποιήσει. Μιλάμε με απτά στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα. Τι έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Τίποτα.

Ο στόχος αυτών των εκλογών είναι να φύγει η χειρότερη και πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα. Ας δώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα την δύναμη να διώξει αυτή τη κυβέρνηση και να κυβερνήσει τη χώρα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εμπειρία. Το αφήγημα της ΝΔ για το επιτελικό κράτος έχει ναυαγήσει και μαζί με αυτό και ο εμπνευστής του. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η πολιτική αλλαγή έρχεται. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση με αρχηγό τον Τσίπρα. Είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ομαλότητα με έμφαση στους αδύναμους. Τον πιστεύουμε, τον στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.

Θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, πρόοδος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στον νομό μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε την μεγάλη αλλαγή.

Το έχει ανάγκη η χώρα. Το έχει ανάγκη η Φλώρινα, το Αμύνταιο, οι Πρέσπες και τα χωριά μας.