Πέτη Πέρκα: «Άμεση τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία των λιπασμάτων»

Τέσσερις βουλευτές της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία των λιπασμάτων.

Οι Βουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι ο  Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1009/2019 που ορίζει τους όρους και προϋποθέσεις κυκλοφορίας λιπασμάτων, σε αντίθεση με τον προηγούμενο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Λιπασμάτων, είναι προαιρετικός. Με άλλα λόγια, δε θίγει και δεν απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων λίπανσης-λιπασμάτων που δεν φέρουν το σήμα CE, των αποκαλούμενων «εθνικών λιπασμάτων» που διατίθενται στην αγορά. Αντίθετα, επιτρέπει οι παραγωγοί προϊόντων λίπανσης -λιπασμάτων να επιλέξουν να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν λίπανσης ως «Λίπασμα CE» ή ως «Εθνικά Λιπάσματα»

Ωστόσο, η κυκλοφορία των λιπασμάτων που βασίζεται στην εθνική νομοθεσία ακολουθεί την ΚΥΑ 291180/11034/02, και αφορά την κυκλοφορία Νέου Τύπου Λιπασμάτων. Είναι γεγονός ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, που μετρά ήδη 22 χρόνια, είχε συνταχθεί με τις ανάγκες μια άλλης εποχής και παρουσιάζει χαρακτηριστικά που προάγουν τη γραφειοκρατία, ενώ για την αδειοδότηση ενός νέου λιπάσματος ο χρόνος αξιολόγησης ξεπερνά τους 8 μήνες!

Η δημιουργία μιας σύγχρονης εθνικής ρύθμισης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις άμεσης αδειοδότησης των Εθνικών Λιπασμάτων, αλλά και θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των λιπασμάτων αποτελεί αναγκαία συνθήκη τόσο για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, όσο και για την ενίσχυση του Έλληνα αγρότη, αφού θα έχει περισσότερες επιλογές προϊόντων λίπανσης στη διάθεσή του, προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, αλλά και στις καλλιέργειές μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένες τις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας η μη άμεση έκδοση αυτών των αποφάσεων μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, αλλά στερεί και προϊόντα λίπανσης από τους Έλληνες αγρότες.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ