Πέτη Πέρκα: «Επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου»

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα με τίτλο: «Ανεπαρκής ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου»

Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την επίκαιρη ερώτηση αναφέροντας ότι στις 6.4.2024 η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς κάλεσε την κυβέρνηση να κηρύξει εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με 88 ενεργά μέτωπα την Κυριακή 7.4.2028 είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση δεν επισπεύδει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Από τις αρχές Απριλίου είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές σε Λακωνία, Κρήτη, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Θεσσαλία, Πέλλα, Αχαΐα και Δράμα.

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης μας και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ανακοινώθηκε ότι για το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε στις 15.4.2024».

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι στην περίοδο που η κλιματική κρίση είναι παρούσα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να περιμένει έως τον Μάιο, για να κηρύξει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά και απαιτείται να προσαρμοστούμε σε αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στα Πιέρια Όρη και στην Πύλη Βροντερού στις Πρέσπες συνέβησαν σε δασικά οικοσυστήματα που δεν θεωρούνται εύφλεκτα, σε υψηλό υψόμετρο, στη βόρεια και όχι στην παραδοσιακά πυρόπληκτη νότια Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Το 41,9% της συνολικής καμένης έκτασης στα κράτη της ΕΕ.  «Η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά στον Έβρο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τότε που υπάρχει καταγραφή δεδομένων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα υπέστη τις περισσότερες ζημιές, με το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει τα 1,66 δισ. Ευρώ», σημείωσε με έμφαση η Πέτη Πέρκα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «μετά από το ρεκόρ καμένων εκτάσεων του 2023, θα περιμέναμε η κυβέρνηση να έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τον αντιπυρικό σχεδιασμό και να έχει δώσει έμφαση στην πρόληψη. Στις 21.3.2024 ο αρμόδιος Υπουργός με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος παρουσίασαν το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι  το νέο δόγμα δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά εμφανίζεται απροετοίμαστη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου: Με εμφανή την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, μη εστιάζοντας στην πρόληψη, χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, με τις δασικές υπηρεσίες χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό,  διατηρώντας την αντιεπιστημονική και χωρίς τεκμηρίωση προσέγγιση».

Ολοκλήρωσε την πρωτολογία της ρωτώντας τον Υφυπουργό αν θα επισπεύσει εκτάκτως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αν τo νέο δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και αν η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τα αρνητικά ρεκόρ του 2023 και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες  και η προετοιμασία με σκοπό την ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης και την καλύτερη απόδοση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Αναφέρθηκε σε προσλήψεις και έδωσε ψευδή στοιχεία ως προς τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο κ. Σκέρτσος. Συγκεκριμένα, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι είναι διαθέσιμα 34 εναερία μέσα δασοπυρόσβεσης, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι λειτουργούν μόνο τα 19.  Αναφέρθηκε επίσης σε 49 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα και σε 7 εναέρια μέσα επιτήρησης και συντονισμού.

Η κ. Πέρκα ξεκίνησε τη δευτερολογία της λέγοντας «το φετινό καλοκαίρι θα αποδειχθεί το δυσκολότερο, αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και είναι όλο και πιο βίαιες και επειδή η κυβέρνηση σας μας έχει δώσει αρκετές αφορμές, ώστε να μην την εμπιστευόμαστε, φοβόμαστε για το τι θα επικρατήσει φέτος».

Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο πιο ζεστός από το 1855, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus. Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί πότε στον πλανήτη. Ο  περσινός καύσωνας ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας: « δίνετε έμφαση στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Οι προσλήψεις που αναφέρετε δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών».

Συνέχισε την  κριτική της λέγοντας «η προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα για την πολιτεία. Δεν γίνεται να ξεκινάμε το καλοκαίρι με 3500 κενές οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική. Δεν γίνεται να έχουμε σε ομηρία 2500 εποχικούς πυροσβέστες, να  μην τους μονιμοποιούμε, να τους καλούμε τελευταία στιγμή χωρίς απολύτως καμία προετοιμασία και να τους βάζουμε στη μάχη με τις φωτιές. Ειδικά για τις δασικές υπηρεσίες, που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την επόπτευση μέτρων πρόληψης στα δάση, δεν έχετε κάνει τίποτα σε ότι  αφορά την ενίσχυση με πόρους και προσωπικό.»

Επιπλέον επικαλέστηκε συστάσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/UN) και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το 40% των διαθέσιμων πόρων κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να επενδυθούν στην πρόληψη.

Ολοκλήρωσε την ομιλία της σημειώνοντας ότι απαιτείται μόνιμη και ουσιαστική σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα. «Οι προτάσεις αυτές απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που η κυβέρνηση σας δεν μας έχει συνηθίσει» τόνισε.

Ο κ. Τουρνάς παραδέχτηκε το έλλειμα των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ δεν έγινε κανένας διορισμός στις δασικές υπηρεσίες. Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα για 45 χρόνια, αφού είπε χαρακτηριστικά «επί δεκαετίες έχουμε εγκαταλείψει όλα τα δασικά συστήματα» και πράγματι αναγνώρισε ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν αρχές Απριλίου είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός.

Δείτε το video εδώ: https://youtu.be/BrS-79sjE54

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ