Την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» δρομολογεί η Π.Ε. Φλώρινας

Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» δρομολογεί να αποκαταστήσει η Π.Ε. Φλώρινας.

Η πρόταση αφορά το κτίριο στη γωνία των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Ναούσης στη Φλώρινα, που στεγάζει το παιδικό παράρτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα», το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και φιλοξενούσε αρχικά την κατοικία και το φαρμακείο των αδελφών Χρήστου Γεωργιάδη. Αποτελεί ένα από τα πρώτα και σίγουρα το εντυπωσιακότερο δείγμα αρχιτεκτονικής «art deco» που συναντάμε στην πόλη της Φλώρινας. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης» με την υπ’ αρ. 3497/164/28-1-1985 Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ 85/Β/15-2-1985). Το έτος 1997 εξαγοράστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, προκειμένου να στεγάσει στο σύνολο των χώρων του τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα».

Για την αποκατάσταση θα ελεγχθεί καταρχήν η στατική επάρκεια και ακολούθως θα γίνουν οι παρεμβάσεις, ώστε το σύνολο των χώρων να γίνουν λειτουργικοί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας, μαζί με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Φλώρινας, επισκέφθηκε το κτίριο και ενημέρωσε την Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, κα Βασιλική Μούζα, την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, κα Μαρία Κικιλίντζα και τον εκπαιδευτικό, κ. Αθανάσιο Μοριχοβίτη για τον προγραμματισμό του έργου. Για την αρχική μελέτη έχει εξασφαλιστεί πίστωση 35.154 € και είναι στη διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού.