Τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Μελέτης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε «Αίθουσα Διδασκαλίας “Δημήτριος Μεκάσης”»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς η τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Μελέτης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε «Αίθουσα Διδασκαλίας “Δημήτριος Μεκάσης”» και η παρουσίαση της δωρεάς μιας βιβλιοθήκης και βιβλίων του Δημήτριου Μεκάση στη μνήμη του από τους/τις συμμαθητές/-τριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη του Δημήτριου Μεκάση ο οποίος  υπηρέτησε ως Παιδαγωγός στο Κέντρο για τριάντα και πλέον χρόνια με ήθος, αξιοπρέπεια και σθένος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πανοσολογιότατος π. Επιφάνιος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κος Βόσδου Σωτήριος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κος Γιαννάκης Βασίλης, η Αντιδήμαρχος κα Φουδούλη-Τζώτζη Σοφία, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φλώρινας κος Ρόζας Κώστας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου κος Παρδάλης Γιάννης, οι Αντιπρόεδροι Χρήστος Ευθυμιάδης και Μιχαηλίδης Νικόλαος, τα μέλη Μπούτσης Βασίλης, Βράντση Πασχαλίνα και Σιδηροπούλου Αγνή,  η Διευθύντρια του Κέντρου κα Τσάτσα Ολυμπία και εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση από την οικογένεια του Δημήτριου Μεκάση τα αδέρφια του κα Μεκάση-Σουλιώτη Ελένη και κος Γιάννης Μεκάσης, οι συμμαθητές/-τριες, φίλες και φίλοι του εκλιπόντος.

Κατά την τελετή ονοματοδοσίας απηύθυναν χαιρετισμό ο Πανοσολογιότατος π. Επιφάνιος, ο Δήμαρχος κος Γιαννάκης Βασίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κος Βόσδου Σωτήρης μνημονεύοντας την προσωπικότητα και το έργο του Δημήτριου Μεκάση και συγχαίροντας τη Διοίκηση του Κέντρου για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης.

Ο βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας κος Παπασωτηρίου Σταύρος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη στην τελετή αλλά απέστειλε χαιρετισμό συγχαίροντας τη Διοίκηση του Κέντρου για την τιμητική αυτή εκδήλωση.

Ακολούθησε η κα Μεκάση-Σουλιώτη Ελένη εκπροσωπώντας την οικογένεια που μίλησε για τον Δημήτριο Μεκάση από τη δική της σκοπιά-αυτή της οικογένειας, καθώς και ο εκπρόσωπος των συμμαθητών/-τριών του εκλιπόντος κος Παπαδημητρίου Παντελής ο οποίος αναφέρθηκε στις δικές τους πτυχές-των φίλων και συμμαθητών.

Η Διευθύντρια του Κέντρου κα Τσάτσα Ολυμπία μίλησε για τον χαρακτήρα του Δημήτριου Μεκάση, τους δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί από το 1965 ως σήμερα κάτι σπάνιο για την εποχή μας, αλλά και για τη σημαντικότητα της δωρεάς των συμμαθητών/-τριών του στη μνήμη του.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά τον χαιρετισμό του είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος και συγχρόνως συγκινημένος που επί της θητείας μας διοργανώνεται και τελείται αυτή η εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτριου Μεκάση.

Μιας σημαντικής προσωπικότητας τόσο της κοινωνίας της Φλώρινας όσο και της μονάδας μας που εξέπεμπε σεβασμό, θαυμασμό, αξιοπρέπεια.

Προσωπικά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, όμως σε όλους είναι γνωστή η επωνυμία Δημήτριος Μεκάσης και παραπέμπει σε βιβλία, άρθρα και φυσικά την εκπαίδευση.

Η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην εκπαίδευση, την ηθική διάπλαση, τη μόρφωση και την καθοδήγηση πολλών παιδιών που  φιλοξενούνταν στη δομή μας, προσφέροντάς τους και τα εφόδια για τη μελλοντική ζωή τους μετά την αποχώρησή τους από τη δομή.

Η προσφορά του όπως αναφέρθηκε ήταν πολύ μεγάλης σημασίας για τη δομή μας και πέρασαν από τα χέρια του και τις γνώσεις του πάρα πολλά παιδιά. Στα οποία προσπαθούσε όχι μόνο να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και να τους διδάξει, αλλά και να τους διαπαιδαγωγεί ηθικά, πνευματικά με το ήρεμο πνεύμα του και τον χαρακτήρα του.

Εκτός της επαγγελματικής του αυτής ιδιότητας ήταν βαθύς γνώστης της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας, που με το ήθος και τη στάση ζωής του τίμησε την πόλη μας και η Φλώρινα σήμερα είναι πιο φτωχή.

Έχουμε τη χαρά σήμερα μαζί με την ονοματοδοσία της αίθουσας να σας παρουσιάσουμε και τη δωρεά των συμμαθητών από το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Δημήτριου Μεκάση που προσέφεραν στο Κέντρο μια βιβλιοθήκη και βιβλία του για να τιμήσουν τη μνήμη του και τα οποία τοποθετήθηκαν φυσικά στη συγκεκριμένη αίθουσα.

Η δωρεά δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο από βιβλιοθήκη και βιβλία, αφού ταυτίζονται με τον Δημήτριο Μεκάση και την ιδιότητά του, και το όνομά του ήταν συνυφασμένο με βιβλία, ανάγνωση, διδασκαλία.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα συμμαθητών του για την τόσο σημαντική προσφορά τους στη δομή μας που θα θυμίζει το σημαντικό έργο που επιτέλεσε σε αυτή.

Το πνευματικό, πολύτιμο έργο του αποτελεί πηγή άντλησης γνώσεων και στοιχείων για μεγάλο αριθμό τοπικών ερευνητών, μαθητών και φοιτητών και θα αποτελεί παρακαταθήκη μιας ζωής.

Σας ευχαριστώ»

Πριν τους χαιρετισμούς αναγνώστηκε το βιογραφικό του Δημήτρη Μιχαήλ Μεκάση .

«Ο Δημήτρης Μεκάσης γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 11 Απριλίου 1953. Ήταν γιος του καταγόμενου από το Μοναστήρι βαφέα Μιχάλη Μεκάση και της Αναστασίας Μπούλδα με καταγωγή από το Πισοδέρι.  Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Μεγαλύτερη η αδερφή του Ελένη και μικρότερος ο αδερφός του Γιάννης.

Στη Φλώρινα έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωση και συμπλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εργάστηκε ως παιδαγωγός στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φλώρινας από το 1985 μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 2015.

Ασχολήθηκε με την έρευνα της ιστορίας και της λαογραφίας της πόλης της Φλώρινας.  Κατέγραψε με πολλές λεπτομέρειες ήθη, έθιμα, συνήθειες των κατοίκων της και ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με την πόλη. Αντλούσε πληροφορίες από προφορικές μαρτυρίες κυρίως γερόντων και από  συγγράμματα περιηγητών που την είχαν επισκεφτεί.

Έγραψε και δημοσίευσε άρθρα σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ήταν πάντα διαθέσιμος, απέναντι σε κάθε τοπικό ερευνητή για παροχή πληροφόρησης και γνώσης.

Από το συγγραφικό του έργο διακρίνονται:

«Τα παλιά επαγγέλματα της Φλώρινας», τόμος Α΄, Πρέσπες 1993,

«Τα παλιά επαγγέλματα της Φλώρινας», τόμος Β΄, Πρέσπες 1996 και

«Γειτονιές της παλιάς Φλώρινας», Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας, Φλώρινα 2017

«30+1 Ποιήματα» φλωρινιώτικες εκδόσεις, Ι. Αριστείδου, 2021 ποιητική συλλογή την οποία μετέφρασε ο ίδιος στα σουηδικά.

Έχει μια κόρη γιατρό, τη Σάρα, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή της πόλης Ούμεο στη Σουηδία από τον πρώτο του γάμο στη Σουηδία.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Ευδοκία Φιλίππου με την οποία δεν απέκτησαν παιδιά αλλά έζησαν τριάντα χρόνια μαζί και η οποία έφυγε πρώτη από τη ζωή το 2021.

Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 ΄νικημένος από τον καρκίνο …αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης και αστικού πολιτισμού».

Από το Γραφείο Προέδρου

 

Ομιλία του κ. Παντελή Παπαδημητρίου

Σήμερα είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη του Δημήτρη Μεκάση, ενός εξαιρετικού εκπαιδευτικού, συγγραφέα και βαθύ γνώστη της τοπικής ιστορίας. Για εμάς, όμως, τους αποφοίτους του 1965 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας  ο Δημήτρης, ο δικός μας Τάκης, θα είναι πάντα ο παλαιός συμμαθητής μας που θα μας συνδέει με τις πιο γλυκές σχολικές αναμνήσεις.

Δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτά τα χρόνια της εκπαίδευσής μας με έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο, μα πάνω από όλα φίλο. Μια στενή και ειλικρινής φιλία που διήρκησε από τα μαθητικά μας χρόνια μέχρι και τη στιγμή της αδόκητης απώλειάς του.

Τον Ιούνιο του 2022 οι παλιοί συμμαθητές που αποφοιτήσαμε το 1965 από το δεύτερο δημοτικό σχολείο συναντηθήκαμε στα ίδια θρανία μετά από 57 χρόνια. Ανανεώσαμε το ραντεβού για το 2025. Δυστυχώς ο Τάκης δεν θα είναι εκεί παρόν με τη φυσική του παρουσία. Θα είναι, όμως, μαζί μας, γιατί καθένας και καθεμία από εμάς κουβαλάμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις μαζί του, δεν τον λησμονούμε και, μάλιστα, γεροί να είμαστε, εκείνη η συνάντηση θα αφιερωθεί στη μνήμη του.

Ο Δημήτριος Μεκάσης άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στις καρδιές και το μυαλό μας, και η συλλογική μας απόφαση να δωρίσουμε μια βιβλιοθήκη και βιβλία στη μνήμη του είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ζωντανή την πνευματική κληρονομιά που μας παρέδωσε. Σήμερα τιμούμε τον  ίδιο και το έργο του, με την πεποίθηση ότι η αγάπη για τη γνώση και την τοπική παράδοση μπορεί να συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες νέες γενιές.

Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για τη σημερινή εκδήλωση και είμαστε βέβαιοι ότι η «Αίθουσα Διδασκαλίας Δημήτριος Μεκάσης» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας θα αποτελέσει έναν χώρο σημείο-αναφοράς για την Φλώρινα, για τον τόπο μας που τόσο πολύ αγάπησε.

Σας ευχαριστώ.