Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα (2013-2016) και o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 1η  Μαρτίου 2021, συμφώνησαν να δρομολογήσουν από κοινού δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και να αναπτύξουν καλές πρακτικές προκειμένου να αποτρέψουν τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δια του εκπροσώπου της Περιφερειάρχη Γεώργιου Κασαπίδη και το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού (Children’s Rights Division) του Συμβουλίου της Ευρώπης δια της εκπροσώπου του Regina Jensdottir, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με στόχο τον πολλαπλασιασμό των μηνυμάτων για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε: «Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών παίρνει ολοένα και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις. Ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε  να  επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά και να τα αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά. Είναι χρέος μας να παρέχουμε στα παιδιά ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η υπογραφή του συμφώνου αυτού. Συγχαίρω την κα Ράπτη για τη πρωτοβουλία της αυτή και το έργο που επιτελεί. Στόχος μας είναι μέσω αυτής της συνεργασίας να ενημερώσουμε παιδιά και γονείς για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας τους».

Η Έλενα Ράπτη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η προώθηση των μηνυμάτων της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα συνεχίζεται με την ίδια ένταση καλωσορίζοντας αυτή τη φορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τον οποίο θα ήθελα και προσωπικά να ευχαριστήσω για την επιλογή του να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές το 16% των παιδιών, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ενώ εννιά στους δέκα δράστες βρίσκονται στο στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Το δικό μας μεγάλο στοίχημα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγείλουν τους δράστες. Μέσα από αυτή τη συνεργασία και μέσα από  κοινές δράσεις με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα εργαλεία ενημέρωσης της καμπάνιας θα φτάσουν σε περισσότερα σπίτια και σχολεία και μαζί με τους κανόνες αυτοπροστασίας θα δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο πλαίσιο για όλα τα παιδιά. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί σταδιακά τον μεγάλο στόχο της συμμετοχής στην καμπάνια όλων των Περιφερειών της χώρας, κάτι που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική  στο εγχείρημα για ένα κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά».

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού, κα Πουταχίδου Ολγα, παρούσα στη διαδικτυακή υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας δήλωσε: « Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, είναι κύριο μέλημα όλων μας. Τα μηνύματα της καμπάνιας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» θα φτάσουν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κυρίως παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Η Περιφέρειά μας θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης».