Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας στην Πρεμετή – Αργυρόκαστρο – Βουλιαράτες

Μετά από επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα σε συνεργασία με το
Υπ. Πολιτισμού της Αλβανίας, η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας
αναχώρησε στις 27/05/2023 για την Πρεμετή του δήμου Αργυροκάστρου. προκειμένου να λάβει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή του ελληνικού πολιτισμού. Τη χορευτική μας ομάδα συνόδευσαν μέλη και φίλοι του σωματείου, εμψυχώνοντας και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια προβολής της Φλώρινας μας.
Ευχαριστούμε την Ελληνική Πρεσβεία μας στα Τίρανα για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία μας.
Εξαιρετική υπήρξε η παράσταση της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων
Φλώρινας, στην εκδήλωση, αποσπώντας το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού, παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου κου Δημητρίου Σαχαρίδης, του Προέδρου όλων των Συλλόγων των Ελλήνων Βλάχων κο Αθανάσιο Πότση, ενώ η Δήμαρχος της Πρεμετής κα Άλμα Χότζα, υποδέχτηκε με πολύ ευγένεια και θετικά σχόλια τον σύλλογο και καθ΄ όλη τη διάρκεια της χορευτικής παράστασης, παρακολουθούσε την παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ευχαριστούμε τους χορευτές μας για την άψογη , συνεπή και υπεύθυνη παρουσία τους, δίνοντας το μήνυμα ότι :Ο χορός ενώνει τον κόσμο ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφοροποιήσεις.
Ακολούθως, την Κυριακή, στις 28/05/23, όλη η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων
Φλώρινας μετέβη στο Αργυρόκαστρο όπου παρακολούθησε τη Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ,κ Δημητρίου με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση, λαμβάνοντας την ευλογία του. Στη συνέχεια η ομάδα, αφού περιηγήθηκε στο ιστορικό – διατηρητέο τμήμα του Αργυροκάστρου και τα αξιοθέατα σημεία του, αναχώρησε για τους Βουλιαράτες.
Στην προσκυνηματική επίσκεψη στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους
Βουλιαράτες της Δερόπολης, με την παρουσία ιερέα από την Μητρόπολη Αργυροκάστρου, το
Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας απότησε φόρο τιμής στους ήρωες στρατιώτες και στρατιωτικούς του έπους του 1940 που αναπαύονται στο Νεκροταφείο, αυτό.
Τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων ηρώων, κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο των
ηρώων από την Πρόεδρος του Λυκείου κα Χριστίνα Γκόλνα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στο τέλος αποδόθηκε ο Εθνικός ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους φίλους και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων. Η Πρόεδρος του Λυκείου πρόσφερε Ελληνική Σημαία στον ιερωμένο για τις ανάγκες σημαιοστολισμού του μικρού Ναού του Κοιμητηρίου. Μοναδικές στιγμές συγκίνησης, υπερηφάνειας και περισυλλογής.