Αναστασία Τσότσκου – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό Ελπίδα – Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Αγαπητοί συμπολίτες,

Βρίσκομαι ενώπιον σας ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ και επικεφαλής τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, έχοντας ως ώθηση τη βαθιά μου αγάπη για τον τόπο μας και την ακλόνητη αφοσίωσή μου στην ευημερία του. Με υπερηφάνεια αποτελώ το νεότερο μέλος του συνδυασμού μας στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, καθώς πιστεύω ότι το μέλλον μας αξίζει καινοτόμες ιδέες, σύγχρονες προοπτικές και τολμηρές λύσεις. Η νέα γενιά αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αλλαγής, γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές της θα ακουστούν και οι ιδέες της θα ενσωματωθούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε ένα πιο φωτεινό αύριο για τη Φλώρινα μας.

Η περιοχή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, τα οποία απαιτούν επείγουσα προσοχή και στοχευμένες δράσεις:

Ανεργία: Η ανεργία αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των συμπολιτών μας που αγωνίζονται να βρουν ουσιαστική απασχόληση, ενώ ιδιαίτερα οι νέοι αδυνατούν να εργαστούν στον τομέα των σπουδών που έχουν ολοκληρώσει. Πρέπει να αναζωογονήσουμε την τοπική μας οικονομία διεκδικώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ίδιων των πολιτών και να παρέχουμε την πολυπαραγοντική υποστήριξη που απαιτείται, έτσι ώστε να ευδοκιμήσει η τοπική επιχειρηματικότητα.

Μείωση πληθυσμού: Η τραγική μείωση του πληθυσμού που βιώνει η περιοχή μας αποτελεί έναν παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της. Επιβάλλεται να εργαστούμε σκληρά για τη δημιουργία υποδομών και την επένδυση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την παροχή ειδικών κινήτρων, η Φλώρινα να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό τόπο, τόσο διαβίωσης, όσο και εργασίας.

Επιπτώσεις απολιγνιτοποίησης: Καθώς μεταφερόμαστε στη μεταλιγνιτική εποχή, καλούμαστε να ορθοποδήσουμε έπειτα από την εγκατάλειψη της χρόνιας εξόρυξης του λιγνίτη και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, ως η πιο βαθιά επηρεαζόμενη Περιφέρεια. Στα πλαίσια αυτής της ιστορικής πρόκλησης για την περιοχή μας και εν μέσω όλων των αδικιών που αντιμετωπίζουμε και απαιτείται να αποκατασταθούν, είναι εφικτό να αναδειχθούν σημαντικές ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική διαφοροποίηση εξερευνώντας εναλλακτικές βιομηχανικές δραστηριότητες, οι οποίες αξιοποιούν τις υποδομές που άφησε πίσω της η βιομηχανία του λιγνίτη. Παράλληλα, το εργατικό μας δυναμικό δικαιούται διεξόδων επανεκπαίδευσης, έτσι ώστε να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Κυρίως, όμως, προέχει η ουσιαστική διεκδίκηση της προτεραιότητας της κοινωνίας μας σε κάθε αναπτυξιακό πλάνο και η χάραξη σχεδίων τα οποία θέτουν στο επίκεντρο τους πολίτες της Περιφέρειάς μας κατά αποκλειστικότητα.

Αγροτική εγκατάλειψη: Η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας κοινωνίας για γενιές. Η πλούσια αυτή κληρονομιά μας κινδυνεύει και φθίνει συνεχώς, ενώ απειλείται σημαντικά από την άναρχη εγκατάσταση συστημάτων «πράσινης» ενέργειας, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. Η επανασύνδεση με τον αγροτικό τομέα μέσω των πιο σύγχρονων και βιώσιμων πρακτικών, με την επένδυση σε απαραίτητες υποδομές, τη στήριξη των αγροτών και τη σύνδεση τους με τις αγορές, είναι το όπλο μας για την επόμενη σελίδα της περιοχής μας. Η εύφορη γη και ο υδάτινος πλούτος μας είναι στοιχεία τα οποία επιβάλλεται να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο για την ανάπτυξή μας.

Η περιοχή της Φλώρινας των εκπληκτικών τοπίων, με τις μοναδικές λίμνες, τα καταπράσινα δάση και τα χιονισμένα βουνά, μπορεί ελεύθερα να υπερηφανεύεται για τη φυσική της ομορφιά και το μείγμα του πολιτιστικού της πλούτου. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα μεγαλύτερα μας πλεονεκτήματα, γι’ αυτό και θα πρέπει να διασφαλιστούν και να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οράματος μας για το μέλλον. Ο φυσικός μας πλούτος μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές και βιώσιμες ευκαιρίες για τους ανθρώπους μας! Οραματίζομαι μια περιοχή όπου:

Οι νέες θέσεις εργασίας ανθίζουν, καθοδηγούμενες από πρωτοβουλίες που σέβονται το περιβάλλον και κυρίως, τον άνθρωπο.

Οι αγροτικές κοινότητες ευδοκιμούν, παράγοντας μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα, υποστηριζόμενες από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και πρόσβαση στις αγορές.

Η επιστροφή των νέων ανθρώπων, η συγκράτηση και η αύξηση του πληθυσμού γίνονται πραγματικότητα, με επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινοτικές υποδομές.

Οι επιδράσεις της απολιγνιτοποίησης μετριάζονται με προγράμματα έρευνας και επανεκπαίδευσης, χρηματοδοτικά εργαλεία και αναπτυξιακά έργα που οδηγούν στην οικονομική διαφοροποίηση και το συμφέρον των πολλών, όχι των λίγων.

Ο τουρισμός είναι μια ακμάζουσα και φιλική προς το περιβάλλον μορφή βιομηχανίας, που αναδεικνύει τα εκπληκτικά τοπία μας, το υδάτινο στοιχείο και τη ζωντανή, τοπική μας κουλτούρα.

Φιλοδοξώ να μου δοθεί η δυνατότητα να εργαστώ με ζήλο για να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και να προωθήσω τα δυνατά σημεία της περιοχής μας. Η αφοσίωση μου στην έρευνα, στην περιβαλλοντική επιστήμη και στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων πρόκειται να αποτελεί πάντοτε καθοδηγητής των αποφάσεων και των ενεργειών μου. Αλλά, κυρίως, αποσκοπώ να είμαι μία εκπρόσωπος που ακούει τις δικές σας ανησυχίες, ασχολείται με τις ιδέες σας και ενεργεί προς το συμφέρον σας.

Ας γυρίσουμε άμεσα σελίδα στις προκλήσεις που μας κράτησαν πίσω. Με την υποστήριξή σας, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δημιουργήσουμε μια περιοχή υπόδειγμα που να ευδοκιμεί σε όλους τους τομείς, να διατηρεί τη φυσική της ομορφιά και να παρέχει ευκαιρίες σε ΚΑΘΕ πολίτη. Η ΕΛΠΙΔΑ βρίσκεται στα δικά μας χέρια! Στις 8 Οκτωβρίου ζητώ την εμπιστοσύνη σας για να επιτρέψουμε στην ΕΛΠΙΔΑ να επιστρέψει και να γράψουμε ένα κεφάλαιο ευημερίας για τους ανθρώπους της Φλώρινας!

 

Με εκτίμηση,
Τσότσκου Αναστασία
Ιχθυολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc