Η Πέτη Πέρκα στο Ράδιο Λέχοβο: «Η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας» (ηχητικό)

Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Δεν έχει κριθεί τίποτα, θα δώσουμε τη μάχη – και μιλάω από τη μεριά στήριξης στην Έφη Αχτσιόγλου, που έχει ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα και έχει δοκιμαστεί σε διαφορετικές θέσεις, Υπουργός, απλό μέλος, Τομεάρχης, τώρα και υποψήφια Πρόεδρος. Απ’ την άλλη πλευρά, ο κ. Κασσελάκης – να μην τον αδικήσουμε – έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης, αλλά μέχρι εκεί. Δεν τον ξέρουμε, δε μας ξέρει, δε γνωρίζουμε τις πολιτικές του απόψεις, βλέπουμε μόνο κάποια στοιχεία που βγάζει από το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες δικές του προτάσεις που δεν έχουν αναλυθεί – μάλιστα μερικές έχουν προβλήματα πολιτικά.

Επειδή λοιπόν η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για τη χώρα και την κοινωνία, θέλουμε καθαρές κουβέντες και γραμμή, δε διακινδυνεύουμε αυτή την εκλογή, δεν μπορούμε να πάρουμε ‘γουρούνι στο σακί’. Καλοδεχόμαστε φυσικά τον κ. Κασσελάκη, να μπει στο κόμμα, να έχει μια τριβή, να γνωριστούμε, να αποκτήσει πολιτική εμπειρία. Πρόσφατα έκανε και κάποια λάθη, δεν ξέρω αν ήταν λεκτικά ή αν δε γνωρίζει κάποια πράγματα για την ιστορία της χώρας ή της Αριστεράς.

Επίσης, πέρα από το ότι αρνήθηκε το debate που πρότεινε η Έφη Αχτσιόγλου, δεν τον έχουμε δει ούτε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, που δείχνει έναν δισταγμό, τον οποίο κατανοώ. Δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντιπαρατεθεί με έναν σκληρό συνομιλητή, όπως είναι ένας Υπουργός ή αύριο ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ συνεχίζω να τον βλέπω με συμπάθεια, δεν είναι όμως λογικό να εμφανίζεσαι ένα μήνα στο κόμμα και να θέλεις να γίνεις Πρόεδρος, αν σκεφτείς τη διαδρομή που έχουν κάνει τα στελέχη μας – χωρίς να βάζω επετηρίδα. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε χώρο για νέο κύμα, έχουμε δύο νέους ανθρώπους υποψηφίους, η μία έχει αποδείξει την ικανότητά της και ο άλλος μένει να την αποδείξει.

Τίθεται και το ζήτημα ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Βουλευτής και για να γίνει πρέπει να προηγηθούν διαδοχικές παραιτήσεις, που δε θα είναι πολύ εύκολο. Είμαστε στην αρχή της τετραετίας και αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα δημιουργήσει λειτουργικά πολλές δυσκολίες.

Επειδή λοιπόν ο ρόλος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλές απαιτήσεις, ζητώ από τον κόσμο αρχικά μεγάλη συμμετοχή και μετά μια δεύτερη σκέψη για την επόμενη μέρα. Είμαστε κυβερνώσα Αριστερά, διεκδικούμε την κυβέρνηση και εγώ θα ήθελα γυναίκα Πρωθυπουργό για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που θα έχει αυτή την πλούσια πορεία, την ξεκάθαρη πολιτική άποψη, τη γνώση, την τεκμηρίωση και την τεχνογνωσία για πολλά θέματα – η Έφη Αχτσιόγλου είναι δοκιμασμένη».

 

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

«Είναι η 3η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει οτιδήποτε έχει μείνει στο εργατικό δίκαιο ως δικαίωμα των εργαζομένων. Προβλέπει τη ‘δυνατότητα’ ενός εργαζομένου να έχει δύο εργοδότες και να δουλεύει 13 ώρες, όταν η Ευρώπη οδεύει στο 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών, προβλέπει τη μη αιτιολογημένη απόλυση, ατομικές συμβάσεις αντί συλλογικών, απασχόληση σχεδόν μηδενικών ορών, δηλαδή τη διαθεσιμότητα ενός εργαζομένου όλο το 24ωρο, αν το ζητήσει ο εργοδότης – πλέον μιλάμε για ομηρίες – και άλλα που είναι εκτός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Αν σ’ αυτά προσθέσεις τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διάλυση του ΣΕΠΕ και άλλα από προηγούμενα εργασιακά ν/σ της ΝΔ, καταλαβαίνουμε τη μειονεκτική θέση πλέον των εργαζομένων. Με πρόφαση την ενσωμάτωση μιας Οδηγίας, που μάλιστα βάζει όρους διαφάνειας και προβλεψιμότητας στο εργασιακό δίκαιο, η ΝΔ προσθέτει Άρθρα, τα οποία βεβαίως θα καταψηφίσουμε, ενώ έχουμε ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία. Δυστυχώς, ενώ φορείς και αντιπολίτευση έχουν καταδικάσει το ν/σ, θα περάσει λόγω της πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκέντρωση κατά του ν/σ, ενώ είχε κόσμο, ήταν αναντίστοιχη με ένα τόσο κακό ν/σ, ενώ δεν μπορώ να μη σχολιάσω την απουσία της ΓΣΕΕ. Βλέπουμε ότι και ο συνδικαλιστικός χώρος χρειάζεται ανανέωση και αλλαγή πολιτικής. Να σημειώσω επίσης την τελείως κυνική δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο απεργεί η ΑΔΕΔΥ, αφού δεν τους αφορά το ν/σ – μιλάμε για κοινωνικό αυτοματισμό. Να πω στον κ. Γεωργιάδη ότι έτσι κατακτάται η κοινωνική συνοχή, όταν οι πολίτες βρίσκουν αυτά που τους ενώνουν και αντιδρούν δείχνοντας αλληλεγγύη».

 

Για την ακρίβεια

«Κάνω συνέχεια σχετικές ερωτήσεις, για τις αυξήσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, για το ότι δεν έχουν φορολογηθεί ακόμα τα υπερκέρδη της προμήθειας, ούτε έχουν εισπραχθεί τα χρήματα από τη φορολόγηση στα διυλιστήρια. Κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη και άλλοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Η βενζίνη συνεχίζει να είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη, κάτι που μετακυλίεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, γι’ αυτό και έχουμε τη θλιβερή πρωτιά του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Ας μη φτάσουμε σε βαρβαρότητες τύπου αλυσίδες στα είδη πρώτης ανάγκης των σούπερ μάρκετ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, αλλά πρέπει και η κοινωνία να αντιδράσει».

 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την ‘Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία’, με επικεφαλής την εξαιρετικά ικανή Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ενώ και ο συνδυασμός απαρτίζεται από πολύ ικανά στελέχη. Η κα Ζεμπιλιάδου άσκησε σοβαρή και προγραμματική αντιπολίτευση, έχει προτάσεις, γιατί πλέον με τα συνθήματα δεν οδηγείσαι πουθενά. Προτείνω λοιπόν οι πολίτες να διαβάσουν τα προγράμματα και να ψηφίσουν για το μέλλον της περιοχής μας – και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις – τον κατάλληλο συνδυασμό για την Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της διαχείρισης των πόρων. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο κ. Κασαπίδης δοκιμάστηκε και σχεδόν κατά γενική ομολογία δεν εισέφερε τίποτα στην περιοχή μας, από τον ‘αντάρτη’ της ΝΔ, τον κ. Αμανατίδη, δεν περιμένουμε άλλη πολιτική και υπάρχουν διάφορα θέματα, δε θέλω να επεκταθώ, θα σταθώ μόνο στην κα Ζεμπιλιάδου που έχει παλέψει τόσο δυνατά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ και το ψηφοδέλτιο είναι εξαιρετικό. Θα βοηθήσω κι εγώ ως τοπική βουλευτής, αλλά η κοινωνία πρέπει να έχει την εκπροσώπησή της σε όλους τους φορείς, να ακούγονται οι φωνές και όλοι μαζί να ενεργούμε».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/KprYTHdgt7Y