Μήνυμα της Νέας Αριστεράς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μετά από δύο και πλέον αιώνες γυναικείων αγώνων, η 8η Μάρτη παραμένει μία αειθαλής Παγκόσμια Ημέρα.

Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Αγώνες που ξεκίνησαν από το πεδίο της εργασίας και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, από το πεδίο της πολιτικής με τη διεκδίκηση της καθολικής ψήφου, και της εκπαίδευσης με αντικείμενο την ισότιμη πρόσβαση για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Έχουμε καταγάγει πολλές νίκες, όμως, ακόμη και σήμερα, έχουμε πολλά να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε. Πέραν των διεκδικήσεων για ίση εργασία και αμοιβή, για Δημόσια και δωρεάν Υγεία, για πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την αυξανόμενη έμφυλη βία και κακοποίηση, και διεκδικούμε να συμπεριληφθεί στο ποινικό μας δίκαιο η πλέον ακραία έκφρασή της, η γυναικοκτονία.

Αντιστεκόμαστε ενάντια στον καθημερινό σεξισμό, τη σεξουαλική παρενόχληση, ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, στους καθιερωμένους ρόλους και απεικονίσεις των φύλων στη δημόσια ζωή, αλλά και στην αποτύπωσή τους στην επίσημη ή την καθημερινή γλώσσα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμάται στη σκιά του εγκλήματος των Τεμπών. Απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση και δικαίωση των θυμάτων. Παράλληλα, την Παρασκευή 8 Μάρτη, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χάριν στον οποίο οι πλείστες εξ ημών απέκτησαν ορατότητα και φωνή.

Απαιτούμε να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και συντασσόμαστε στο πλευρό των γυναικών της Παλαιστίνης. Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός ευρέος φιλειρηνικού κινήματος.

Καλούμε στις κατά τόπους συγκέντρωσεις, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 12 μμ για να διαδηλώσουμε για μια κοινωνία Ισότητας και Δικαιοσύνης χωρίς έμφυλη βία και πολέμους.

Να δηλώσουμε, στο πλευρό των συνδικάτων,  την κάθετη αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτές του πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου.

Φεμινιστικό Δίκτυο Νέας Αριστεράς

Νέα Αριστερά Φλώρινας

Ακολούθησέ μας στο Facebook:

https://www.facebook.com/neaaristeraflorina

Γίνε μέλος:

https://forms.gle/e6mxN5YqEHerprSq8