Πέτη Πέρκα: «Ο κ. Capotorto θα λογοδοτήσει που αντιμετώπισε τη χώρα μας ως αποικία» (video)

Να διαβιβαστεί η κατάθεση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Hellenic Train στον Εισαγγελέα Εφετών, για το αδίκημα της ψευδορκίας, αποφασίσαμε ομόφωνα οι Βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετέχουμε στην Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Είχαμε συνηθίσει τη Hellenic Train να δείχνει πάντα ‘με το δάχτυλο’ τον ΟΣΕ, δηλαδή το κράτος, για τις ελλείψεις της υποδομής που δήθεν φταίνε για τα λίγα της δρομολόγια και τις καθυστερήσεις της. Δεν περιμέναμε όμως ο επικεφαλής της να προσβάλει τόσο πολύ με την παρουσία του τα θύματα του δυστυχήματος και το ελληνικό κοινοβούλιο. Για τον κ. Capotorto, για όλα φταίει ο σταθμάρχης, ενώ σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που του έθεσα, είτε απέφυγε να απαντήσει, είτε απάντησε ψευδόμενος ή με ανακρίβειες. Ειδικότερα:

  1. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Hellenic Train λαμβάνει διαχρονικά εξαιρέσεις στην Ελλάδα από συγκεκριμένα Άρθρα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών. Για να τον διαψεύσει λίγο αργότερα η δική του δήλωση μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όταν ανέφερε ότι η εταιρία δε θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης εξαίρεσης και θα ικανοποιήσει πλήρως τους επιβάτες.
  2. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την παραχώρηση στη Hellenic Train από την κυβέρνηση του μονοπωλίου της κρατικής επιχορήγησης για 15 χρόνια – πρωτοφανές διάστημα ευρωπαϊκά για μη κρατική σιδηροδρομική εταιρία.
  3. Προσπάθησε να ‘θολώσει τα νερά’ για το γεγονός ότι στην τελική σύμβαση της εταιρίας με το ελληνικό δημόσιο, οι υποχρεώσεις της Hellenic Train για επενδύσεις μειώθηκαν κατά 600 εκ. ευρώ σε σχέση με το Μνημόνιο Συνεργασίας. Δε δίστασε μάλιστα να συμπεριλάβει στις επενδύσεις και το ενοίκιο στη ΓΑΙΑΟΣΕ για τροχαίο υλικό, επειδή η σιδηροδρομική επιχείρηση δε διαθέτει δικά της τρένα.
  4. Δεν έδωσε καμία απάντηση για το ότι στα δρομολόγια των άγονων γραμμών συμπεριλαμβάνονται και γραμμές μη ζημιογόνες. Ούτε και για το ότι σε επιδοτούμενες γραμμές παρατηρείται περικοπή δρομολογίων, ενώ δρομολογούνται λεωφορεία αντί για τρένα – χαρακτηριστική περίπτωση το δίκτυο της Φλώρινας.
  5. Δεν έπεισε κανέναν η απάντησή του για το λόγο που η Hellenic Train δεν έχει στραφεί μέχρι σήμερα κατά του ΟΣΕ, ενώ στην εταιρία είναι σίγουροι πως για το δυστύχημα ευθύνεται αποκλειστικά ο σταθμάρχης.
  6. Δεν έπεισε κανέναν επίσης ότι ο λόγος που η εταιρία έσπευσε να αποζημιώσει τους επιβάτες του δυστυχήματος, ενώ δεν είχε καμία ευθύνη, ήταν «ένδειξη ευαισθησίας».
  7. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το γεγονός ότι εδώ και 5 χρόνια εκκρεμεί μια απόφαση πιστοποίησης για το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας GSM-R, ‘δείχνοντας’ και πάλι τον ΟΣΕ.
  8. Για τον κ. Capotorto, η επικοινωνία των μηχανοδηγών λίγο πριν το δυστύχημα – που χαρακτηρίστηκε από σιδηροδρομικούς ως «συνομιλία καφενείου» – πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
  9. Καμία απάντηση και σε ό,τι αφορά την αδράνεια αντίδρασης της Hellenic Train σε σχέση με το μπάζωμα που έλαβε χώρα στην περιοχή μετά το δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.
  10. Με έκπληξη τον άκουσα να δηλώνει ότι δε γνωρίζει αν τα βαγόνια της Hellenic Train που κυκλοφορούν στη χώρα μας, μπορούν να κυκλοφορήσουν στην Ιταλία και στην Ευρώπη γενικότερα, αν ικανοποιούν δηλαδή τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train εμφανίστηκε ψευδόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή, με χαρακτηριστική άνεση και υπεροψία, αντιμετωπίζοντας τη χώρα μας ως αποικία. Η στάση του αυτή εκπορεύεται φυσικά από την ίδια την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, οι οποίοι παρέχουν εδώ και 4.5 ‘ασυλία’ στη σιδηροδρομική επιχείρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απάντηση του κ. Καραμανλή σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση για το καθημερινό φαινόμενο των καθυστερήσεων, όταν ‘εδειξε’ τον κρατικό ΟΣΕ ως υπεύθυνο, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της ιδιωτικής Hellenic Train και δίνοντάς της το δικαίωμα να στραφεί εναντίον του ΟΣΕ και να ζητήσει αποζημιώσεις. Ελπίζω η διακριτική αυτή μεταχείριση να τελειώνει εδώ.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/-HTMIku540w