Επίσκεψη μαθητών από το Wiesbaden στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας

Μία ομάδα μαθητών από το  Wiesbaden  πέρασε  επτά ημέρες στην πόλη της Φλώρινας . Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος “νέοι εν δράσει “.

Πρόκειται για 24 μαθητές και 5 συνοδούς, ειδικούς κοινωνικούς λειτουργούς, που συνεργάζονται στενά με τα σχολεία και μία απεσταλμένη από το Υπουργειο Κοινωνικής Πρόνoιας, η οποία συνόδευσε και παρακο- λούθησε την ομάδα καθ όλη την διάρκεια της παραμονής στις δραστηριότητές της. Οι μαθητές προέρχονται από δύο Σχολεία, το  Wilhelm-Heinrich-v.-Riehlschule στο Biebrich και το Wilhelm-Leuschner – Schule στο Kastel, και τα δύο προάστεια της πόλης του Wiesbaden, πρωτεύουσα του κράτους Hessen με 280.000 κατοίκους. Στην περοχή αυτή εργάζονται ήδη από το 1954 περί τους 1.000  Ελληνες, που κατάγονται απο την περιφέρεια της Φλώρινας. Πολλά  Ελληνόπουλα επισκέπτονται το Σχολείο στο Biebrich, ένα σχολείο με μαθητές 30 εθνικοτήτων.

Ο βασικώτερος σκοπός αυτού του προγράμματος είναι, να γνωρίσουν οι νέοι την Ευρώπη , την ιστορία και

τον πολιτισμό  της χώρας που επισκέπτονται.

Από την 02.12 μέχρι 08.12.2013 εικοσιτέσσερεις μαθητές του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας θα  επισκεφθούν το  Wiesbaden.

Στον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, ο οποίος είναι γυμναστής στο Riehlschule, ανετέθει η επιλογή της πόλης  και του σχολείου για την ανταλλαγή των μαθητών. Φυσικά επέλεξε την γενέτειρα του, την Φλώρινα, και το  2ο Γυμνάσιο για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Αναστάσιος Μπατμάς ανταποκρίθηκε  αμέσως με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην πρώτη συνάντηση ήταν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συνεσταλμένοι. Τα λίγα γερμανικά που γνώριζαν δεν βοηθούσαν και πολύ  στην συνεννόηση. Αλλά ευτυχώς τα αγγλικά, που όλοι λίγο πολύ μιλάνε, εβοήθησαν να σπάσει ο πάγος. Πολύ δύσκολος και ο ρόλος των συνοδών, που τελικά αναγκάσθηκαν να χρισημοποιήσουν ειδικούς μεθόδους για να παραμεριστούν οι ενδιασμοί.

Εικοσιτέσσερεις επιλεγμένοι μαθητές του 2ου Γυμνασίου ήταν υπεύθυνοι για τους φιλοξενουμένους. Καθένας μαθητής έγινε αντίστοιχα ο ανάδοχος ενός φιλοξενουμένου,  αναλαμβάνοντας και όλες τις  υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή, όπως δίπλα στο θρανίο, μαζί στο διάλειμμα και στις αθλοπαιδίες, μαζί στο Μουσείο  αλλά και στην ημερήσια εκδρομή στις Πρέσπες  και στην Βίγλα, στην περιήγηση της πόλης και στην προετοιμασία της αποχαιρετηστήριας γιορτής, αχώριστοι.

Πρώτα από όλα  επισκέφθηκαν το μουσείο. Κατατοπίσθηκαν σχετικά με  την ιστορία της περιοχής που επισκέπτονται. Η ξεναγός, η κ. Σοφία Ζαχαροπούλου, φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου με επιτειδιότητα μίλησε για την εξέλιξη της περιοχής από την προιστορική εποχή μέχρι και σήμερα. Μας ενημέρωσε και εξήγησε  για τα αρχαία ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ήταν ευτυχώς λίγο προετοιμασμένοι. Κατά την διαδρομή με το λεωφορείο από το αεροδρόμιο για την Φλώρινα  τους εδόθηκε η ευκαιρία να δουν τον Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Θεσσαλονίκη, να περάσουν από την αρχαία Πέλλα, την γενέτειρα του Φιλίππου Β. Στο Μουσείο έμαθαν από την ξεναγό και για την Ευριδίκη, την γυναίκα του Φιλίππου που κατάγονταν από την Φλώρινα. Μετά το Μουσείο επισκέ- φθηκαν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής των αδελφών Δάφκου.

Με πολύ υπομονή εξήγησαν στους μαθητές,  πως παρασκευάζονται τα παραδοσιακά γλυκά στην πόλη και γενικά στην Μακεδονία. Προσέφεραν σε όλους και από μία μικρή τάρτα. Στον φούρνο του κ. Δημάκη  έμαθαν, πως γίνεται το ψωμί στα διάφορα είδη και μορφές του.

Eυχαριστούμε τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ.  Αναστάσιον Μπατμά, που σε πολύ μικρό διάστημα

κατώρθωσε να προετοιμασθεί άψογα . Ευχαριστούμε επίσης τον υποδιευθυντή κ. ΄Αγγελο Παγκαλίδη  και

τους γυμναστές κ. Παναγιώτη Γρατσουνίδη και κ. Πέτρο Τσομπανόπουλο, που αφιέρωσαν  καθ όλες τις

ημέρες της παραμονής μας όλο τον ελεύθερο χρόνο τους για την επιτυχία της συνάντησης αυτής. Κουράστηκαν μεν πολύ, αλλά κατάφεραν  για την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος.

Ευχαριστούμε την κ. Ζαχαροπούλου για την εξαίρετη ξενάγηση στο Μουσείο αλλά και όλους τους καθη γητές που μας υποστήριξαν.

Το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει όμως στους γονείς, που μαζί με τα παιδιά τους προετοίμασαν την αποχαιρετι στήριο γιορτή. Οι γονείς ετοίμασαν ένα τεράστιο τραπέζι  πλαισιωμένο με παραδοσιακά  εδέσματα και οι μαθητές μαζί με τους φίλους τους εστόλισαν την αίθουσα και  οργάνωσαν την μουσική για το πάρτυ.

Πρίν αρχίσει η γιορτή, ο κ. Mildner έδειξε λίγα σλάιτς από την ζωή στο σχολείο στην Γερμανία , τους διάφορους χώρους και την λειτουργικότητα τους .

Και την ώρα, που οι μαθητές διασκέδαζαν, οι καθηγητές με τους γονείς και τους συνοδούς της φιλοξενου- μένης ομάδας στην διπλανή αίθουσα αντάλασσαν απόψεις σχετικά με τα σχολικά συστήματα, την συμπερι φορα μαθητών και δασκάλων κ.α.

Δεν μπορούμε να παραλήψουμε  να  αναφέρωμε το χορευτικό νεαρών μαθητών  του συλλόγου”Εύξεινος

Πόντος”, που έφερε ο καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Κεσίδης  μαζί με τον λυράρη  κ. Ξανθόπουλο. Η τιμή και η εντύπωση που μας έκαναν τα παιδιά αυτά μέ τις πανέμορφες ποντιακές στολές και τους ζωηρούς ποντιακούς χορούς, θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια.

 

Και τελικά, αν αναρωτιώταν κάποιος για την επιτυχία αυτή της εκδήλωσης των μαθητών  του Wiesbaden  και του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας, θα έπρεπε να παρακολουθήσει την ώρα του αποχαιρετισμού.

Αγγαλιές, κλάματα  και μία υπόσχεση, που ακούστηκε από ένα φιλοξενούμενο κοριτσάκι.

 

Εγώ θα ρθω εδώ να κάνω διακοπές το καλοκαίρι!!!